Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ska aldrig acceptera våld eller hot om våld"

En 22-årig man från Falun åtalas för att ha trängt sig in i socialtjänstens lokaler och varit våldsam mot en tjänsteman.

Han har även vid senare tillfälle hotat handläggare och enhetschef Mats Björk på socialförvaltningen säger att man hela tiden arbetar med frågor om hot och våld.

– Vi jobbar kontinuerligt med den här frågan och påminner varandra om den risk arbetet innebär. Vi tvingas ibland fatta beslut som kanske inte är vad man förväntat sig och då uppstår ibland situationer som kan vara hotfulla, säger Mats Björk, enhetschef på socialförvaltningens avdelning för försörjningsstöd.

Den 22-åring som nu åtalas trängde sig förra året in i socialförvaltningens lokaler och ska enligt åklagare ha tryckt upp en av de anställda mot väggen. Han ska även ha uttalat sig nedsättande och sparkat en stol mot personen. I år ska han dessutom hotat tre andra personer anställda inom kommunen.

Mats Björk berättar att man normalt sätter sig ned och diskuterar i de ärenden man tror kan innebära en risk, och säger att man ibland sköter kontakten via brev eller telefon i stället för att faktiskt möta personen.

– Vi ska aldrig acceptera våld eller hot om våld, men däremot måste vi räkna med känslor som frustration och besvikelse. Det möter vi också oftare. Med tanke på den mängd ärenden vi handlägger tycker jag också att vi är ganska förskonade, även om det ibland uppstår hotfulla situationer.

Hur vanligt är det att ni polisanmäler hot eller våld?

– Det är svårt att säga. Ibland sker flera händelser inom kort tid medan det kan gå väldigt lång tid mellan det händer något i andra fall. Sedan tror jag kanske också att vi accepterar mer än vi borde ibland. Att handläggare kan uppleva sig angripna mer än vad som syns i statistiken.

– Men vi har omkring 900 hushåll i månaden som ansöker om försörjningsstöd. I förhållande till den mängden är inte den här gruppen mer våldsamma än andra. Däremot är det en utsatt grupp och personer som lever i en pressad situation. Ser man till det är det kanske förvånande att det inte sker mer.