Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi respekterar inte mordhot

Två texter på DT:s ledarsida ledde för en månad sedan till stor debatt och cirkus runt Kartellen och Peace & Love.

En sponsor bestämde sig för att inte ge P&L tre gratisannonser. Kartellen bokades av – och på. Debatten om konstnärlig frihet, politisk musik och P&L:s antivåldstema exploderade i media.

Ledarredaktionen bevakar Almedalsveckan på plats i Visby och kan inte delta i den av P&L anordnade debatten om varför Kartellen avbokades. Det är synd.

Vi ångrar inget av det vi skrev. Det skaver ganska ordentligt att en musik- och demokratifestival med antivåldstema bokar ett band där frontmannen mord- och tortyrhotat en partiledare.

Hotet var ett allvarligt brott mot demokratin. Hoten och våldet mot politiker blir allt vanligare. Så sent som för några veckor sedan föreslog demokratiministern skärpta straff för sådana brott. Näthatet blir allt värre.

Det är något helt annat än att konsten, musiken ska vara fri. För det ska den. Under debatten för en månad sedan tillskrev meningsmotståndare DT:s ledarsida en hel massa åsikter. Så är det i en fri debatt. Det påstods att DT vill tysta Kartellens musik. Det är helt fel.

Hiphopen har en självskriven rätt att ge röst åt orättvisorna, frustrationen, sorgen, förorten och till och med hatet. I Kartellens starka texter hörs detta. Därför älskar fansen Kartellen och Kartellens hiphop förtjänar respekt.

Men att mord- och tortyrhota en partiledare i verkligheten - inte i hiphopen - förtjänar ingen respekt alls.

Jens Runnberg

Politisk redaktör