Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste ta avstånd"

För några dagar sedan kom Marcus Ljungqvist, sportdirektör i brittiska stjärnstallet Team Sky, hem till Falun från Kina efter säsongens sista tävling, Tour of Beijing.
Och hemma i Falun går han omkring och bär på en liten dröm, ett skandinaviskt proffsstall.

– Ett norsk-svenskt stall skulle vara ett alternativ. Vi skulle plocka all den cykelkunskap som finns i Skandinavien. Det behövs ett stall för bredden finns och då måste det även finnas en topp, en elitdel. Att cykelintresset är stort är det bara att titta på Cykelvasan som blir fulltecknat på några minuter. Sverige är moget för något ännu större, säger Marcus.

Han kunde även ha lagt till norska Birkebeinrerrennet som varje år blir fulltecknat på några sekunder när anmälan öppnas på nätet.

Har det snackats något om ett svenskt-norskt stall?

– Ja, det har det väl gjorts lite löst, inte något direkt seriöst. Det gäller att hitta rätt sponsorer, och jag tror att de finns. För "när dagen är slut" handlar det om business. Och det är väl ingen sport som har så stor exponering i tv som cykel. Det är många timmar som sänds från till exempel Tour de France, Giro d'Italia och Spanien Runt.

Om Marcus dröm slår in återstår att se, men helt klart är det en kittlande tanke med ett skandinaviskt proffsstall.

Nu är Marcus Ljungqvist alltså hemma i Falun för lite återhämtning efter en lång säsong och massor med omkring 200 resdagar.

Och han kan se tillbaka på en framgångsrik säsong för stallet.

– Ska man sammanfatta säsongen så har den varit fantastisk. När stallet bildades var målet att ha en brittisk vinnare i Tour de France inom fem år, det tog bara tre, säger Marcus.

Förutom segern i Tour de France tog Bredley Wiggins även OS-guld i tempo på hemmaplan i London. Lägg därtill en hel hög med andra segrar till stallet.

Till nästa säsong kommer några cyklister att lämna stallet och fem, sex nya tillkommer.

En som lämnar är spurtkanonen och världsmästaren från VM i Köpenhamn 2011, storstjärnan Mark Cavendish.

– Det är en bra lösning för alla parter. Det är svårt med två så stora stjärnor i samma lag som Bredley Wiggins och Mark Cavendish, en verklig utmaning. Men så är det för alla stora lag inte bara inom cykel, menar Marcus.

Även svensken i stallet, Thomas Löfkvist kommer att lämna Team Sky för ett schweiziskt stall.

Cykelsporten har som bekant stått i fokus den senaste tiden, i och med avslöjandet om Lance Armstrongs dopning, där har fråntagits alla sina sju segrar i Tour de France.

– Den här affären har gjort stor skada för cykelsporten, men hur stor är svårt för mig att säga. Vi som är mitt i det hela har sett en förändring de senaste åren, kontrollerna har blivit bättre och det är färre som åker dit. Och då kommer det här gamla upp, suckar Marcus.

Inom hans eget stall Team Sky tvingar man cyklisterna att skriva på ett kontrakt där man garanterar att man inte har varit dopad. Skriver man inte på är det bara att lämna stallet.

– Vi måste ta avstånd från all dopning och komma till botten med det, menar Marcus som kommer att fortsätta som sportdirektör ett par till i Team Sky.

– Ja, det är tanken.