Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste producera fler bostäder"

Så sent som i förra veckan utropade länsstyrelsen att det råder bostadsbrist i Ludvika.
När Hyresgästföreningen på tisdagen höll öppet möte fanns kommunalrådet Maria Strömkvist (S) på plats för att redogöra för kommunens bostadspolitik.
– Vi måste producera fler bostäder, men samtidigt få ner byggkostnaderna så att folk har råd att bo i dem.

Annons

Maria Strömkvist var huvudnumret under Hyresgästföreningens öppna möte, vilket man håller i kommunen en gång om året.

På plats fanns även Roger Borg, bas för Hyresgästföreningen i Ludvika, samt flera ledamöter från förbundsstyrelsen.

Kommunalrådet inledde med att klargöra att hon står bakom de beslut om att riva delar av Ludvikahems hyresrättsbestånd som hennes företrädare tog.

Under 1990-talet och första halvan av 2000-talet revs närmare 1 000 lägenheter.

– Jag är otroligt glad över att de vågade ta de besluten. Att göra de lägenheterna, som kanske hade stått tomma i 20 år, beboeliga i dag hade kostat väldigt mycket pengar.

I kvarteret Freja bygger Ludvikahem just nu 51 lägenheter, fördelade på 23 seniorbostäder (+55 år) och 28 "vanliga" hyresrätter.

Nästa sommar ska de stå klara, men de 51 nytillskotten löser på långa vägar inte den brist på attraktiva hyresrätter som råder.

– Vi har mark för att bygga 700 lägenheter i centrala Ludvika, så utrymme finns. Problemet är att vi måste få ner byggkostnaderna, menar Maria Strömkvist.

Ett alternativ är att flera bostadsföretag i länet gör gemensamma upphandlingar, eventuellt genom Region Dalarna, och på så sätt kan pressa ner priserna.

– Trycket är stort även på bostadsrätter. Vi för en dialog med flera företag om att komma till kommunen och bygga sådana. Det finns i och för sig inget hinder för Ludvikahem att bygga bostadsrätter, men vem ska då bygga hyresrätter, frågade sig kommunalrådet.

Strategin för var bostäderna ska ligga har kommunen redan klar.

– Vi ska förtäta där det redan bor människor och finns tillgång till service, skolor och annat. Vi ska inte skapa nya byar, utan förtäta i centrum och de samhällen som finns i bland annat Grängesberg, Fredriksberg och Saxdalen.

Under mötet hade även deltagarna, omkring 20 till antalet, chansen att ställa frågor.

– Hur ska vi någonsin kunna få en hyra som är anpassad efter vad pensionärerna får ut i pengar, frågade sig en äldre herre.

– Jag misstänker att hyrorna i de nya seniorbostäderna blir så höga att inga vanliga pensionärer kan bo där, fortsatte han.

Kommunalrådet hade inget bra svar på den frågan, utan konstaterade i stället:

– Det finns de med bra jobb och mycket pengar som vill bo i sådana lägenheter. Det kan bidra till att det blir en omflyttning av människor.

Presumtionshyrorna för de nya seniorbostäderna är 7 640 kronor i månaden för en tvåa på 66 kvadrat, samt 8 860 kronor i månaden för en trea på 79 kvadrat.