Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste producera fler bostäder"

Så sent som i förra veckan utropade länsstyrelsen att det råder bostadsbrist i Ludvika.
När Hyresgästföreningen på tisdagen höll öppet möte fanns kommunalrådet Maria Strömkvist (S) på plats för att redogöra för kommunens bostadspolitik.
– Vi måste producera fler bostäder, men samtidigt få ner byggkostnaderna så att folk har råd att bo i dem.

Maria Strömkvist var huvudnumret under Hyresgästföreningens öppna möte, vilket man håller i kommunen en gång om året.

På plats fanns även Roger Borg, bas för Hyresgästföreningen i Ludvika, samt flera ledamöter från förbundsstyrelsen.

Kommunalrådet inledde med att klargöra att hon står bakom de beslut om att riva delar av Ludvikahems hyresrättsbestånd som hennes företrädare tog.

Under 1990-talet och första halvan av 2000-talet revs närmare 1 000 lägenheter.

– Jag är otroligt glad över att de vågade ta de besluten. Att göra de lägenheterna, som kanske hade stått tomma i 20 år, beboeliga i dag hade kostat väldigt mycket pengar.

I kvarteret Freja bygger Ludvikahem just nu 51 lägenheter, fördelade på 23 seniorbostäder (+55 år) och 28 "vanliga" hyresrätter.

Nästa sommar ska de stå klara, men de 51 nytillskotten löser på långa vägar inte den brist på attraktiva hyresrätter som råder.

– Vi har mark för att bygga 700 lägenheter i centrala Ludvika, så utrymme finns. Problemet är att vi måste få ner byggkostnaderna, menar Maria Strömkvist.

Ett alternativ är att flera bostadsföretag i länet gör gemensamma upphandlingar, eventuellt genom Region Dalarna, och på så sätt kan pressa ner priserna.

– Trycket är stort även på bostadsrätter. Vi för en dialog med flera företag om att komma till kommunen och bygga sådana. Det finns i och för sig inget hinder för Ludvikahem att bygga bostadsrätter, men vem ska då bygga hyresrätter, frågade sig kommunalrådet.

Strategin för var bostäderna ska ligga har kommunen redan klar.

– Vi ska förtäta där det redan bor människor och finns tillgång till service, skolor och annat. Vi ska inte skapa nya byar, utan förtäta i centrum och de samhällen som finns i bland annat Grängesberg, Fredriksberg och Saxdalen.

Under mötet hade även deltagarna, omkring 20 till antalet, chansen att ställa frågor.

– Hur ska vi någonsin kunna få en hyra som är anpassad efter vad pensionärerna får ut i pengar, frågade sig en äldre herre.

– Jag misstänker att hyrorna i de nya seniorbostäderna blir så höga att inga vanliga pensionärer kan bo där, fortsatte han.

Kommunalrådet hade inget bra svar på den frågan, utan konstaterade i stället:

– Det finns de med bra jobb och mycket pengar som vill bo i sådana lägenheter. Det kan bidra till att det blir en omflyttning av människor.

Presumtionshyrorna för de nya seniorbostäderna är 7 640 kronor i månaden för en tvåa på 66 kvadrat, samt 8 860 kronor i månaden för en trea på 79 kvadrat.