Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste fortsätta kämpa för ett jämlikt samhälle"

– Visst ska vi fira 8 mars, och uppskatta alla kvinnor och män som kämpar för ett jämlikt samhälle.
Oavsett om det handlar om Iran eller Sverige.
Det säger människorätts- och kvinnoaktivisten Mahshid Rasti.

Hur är kvinnors situation i Iran?

– I Iran leder sharialagen och då har kvinnan inte så mycket rättigheter. Grundliga mänskliga rättigheter är en daglig kamp i Iran: Rätten till att välja sin klädsel, sitt yrke, rätten till att skilja sig eller få ta hand om sina barn efter skilsmässa. Allt sånt som är givet i Sverige är en daglig kamp i Iran, så, att berätta om kvinnors situation i Iran i några rader är helt omöjligt.

Hur är 8 mars viktig för svenska kvinnor?

– Sverige är ett relativt jämlik land, det vet vi och det ser vi. Men det som man oftast glömmer är att människor och speciella kvinnor har kämpat för att Sverige ska bli det som det är nu. Och visst har man kommit långt, men inte hela vägen.

Hon pekar på att Sverige är ett patriarkat och ett hierariskt sådant, ju högre upp på hierarkin desto färre kvinnor och fler män. Få kvinnor är i ledarroll, och få kvinnor sitter i styrelsen för stora ekonomiska företag.

– Att riksdagen och regeringen är hälften kvinnor är bra, men om man tittar noga i nyckelpositioner, är det bara gubbar som man ser. Vi har fortfarande löneskillnad mellan män och kvinnor i Sverige, och rättigheter som kvinnofrid är fortfarande inte nådd, så vi har fortfarande långt kvar.

Mahshid är fotograf, och fick sin första kamera som en present från sin far.

– Det var hans sätt att uppmuntra mig för att få mig att gå till musikskolan. Jag hade ingen talang när det gällde musik, men kameran hade jag med mig genom livet. Jag började med min dröm om att bli fotograf och gick tillbaka till skolan och studerade fotografi i Sverige, och så startade jag eget företag som frilans fotograf, säger Mahshid.

– Fotobranschen är väldigt tuff och väldigt manligt. Så, en kvinnoaktivist som jag är, letade jag och hittade ett nätverk som tyckte som jag.

Nätverket Brudarna är namnet på ett nätverk som startades 2003 som ett forum för kvinnliga professionella fotografer i en utpräglad mansdominerad bransch.

– Vi är 135 medlemmar där alla är verksamma inom fotografins många genrer och spridda över hela landet. Så här lagom till nätverkets 10-årsjubileum publicerar vi vår första årsbok där vi presenterar arbeten och projekt vi arbetat med under 2012. 42 fotografer från hela landet deltar i publikationen och jag är en av dem.

Boken har bokrelease den 8:e mars i Galleri Axell i Stockholm.

– I slutet av mars kommer jag att resa till Afghanistan, och min tanke är att försöka lyfta afghanska kvinnans kamp för demokrati i landet. Jag ska resa runt i landet och fotografera kvinnor, och försöka förändra synen på den afghanska kvinnan som vi i västvärlden har, en passiv och stackars kvinna som blir nedtrampad. Afghanistans kvinnor är starka, de har överlevt alla grymma regimer och har kämpat för att finnas, jag tycker att de ska synas med samma värdighet som de har.

– Jag har kontaktat många tidningar men de är inte intresserad av reportagen, än. Så jag finansierar min resa själv. Det är också något som en kvinnlig frilansfotograf måste räkna med.