Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kommer att sakna honom och hans valthorn – Minnesord över Torsten Bonde

Torsten Bonde, Falun, en blåsmusikant och mycket god vän har lämnat oss.

Vi repeterade som vanligt med ”vår” blåsorkester en måndag i början på mars. Det sista vi sade till varandra var att vi ses nästa måndag. Strax därpå insjuknade Torsten och hamnade efter ett tag svårt sjuk på lasarettet. Vi var många orkestervänner som följde hans kamp och höll tummarna för att han skulle klara av sjukdomen men det hjälpte inte. Han avled den 17 maj.

Vi träffade Torsten för första gången för cirka 50 år sedan i Falu Blåsorkester. Med sitt öppna och generösa sätt fick han redan från början många vänner i orkestern. Han drog sig inte heller undan arbete utan blev snabbt en tillgång såväl musikaliskt som vad det gällde att arbeta för orkestern. Det dröjde inte länge innan han blev orkesterns ordförande och stöttepelare. Skulle något göras sade han ofta det kan jag fixa och då visste man att det blev gjort. Vid orkesterns julfester var han alltid en glädjespridare med sin gitarr.

Orkestern har haft en omfattande verksamhet varav särskilt kan nämnas ett utbyte redan på 1970-talen med en blåsorkester i byn Salz i Tyskland. Torsten och hans fru Christina fick omedelbart många goda vänner även där och alltsedan dess har de upprätthållit en intensiv kontakt med dessa. Otaliga resor har de gjort till Salz och otaliga besök har de fått därifrån.

Vi har haft förmånen att redan sedan första mötet i blåsorkestern kunnat räkna Torsten och Christina som våra verkliga vänner även vid sidan av orkestern. Vi har upplevt mycket tillsammans och alltid känt oss välkomna hemma hos dem.

Torsten spred glädje omkring sig och var en mycket god kamrat. Vi, såväl som övriga orkestermedlemmar, kommer att sakna honom och hans valthorn men är glada över förmånen att ha fått lära känna honom och fått del av hans värme och vänskap.

Våra tankar går nu i denna svåra tid till Christina, Alexander och Andrea med familj.

Vännerna Leif Wikström och Björn Zettervall