Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kan aldrig göra Förintelsen ogjord, men vi kan se till att inget liknande sker igen"

Artikel 14 av 17
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Kära Ludvika,

Att lära oss om det förflutna är inte bara viktigt för att minnas det som har hänt, utan även för att förhindra att tragedier upprepas. Att göra en resa i Förintelsens spår, som jag har haft turen att göra, är det viktigaste jag gjort – men samtidigt det värsta jag gjort.

Något jag har lärt mig från denna resa är att det är stor skillnad på att läsa om något och att se det med egna ögon. Känslan när man går på de leriga grusvägarna i Förintelselägret i Auschwitz, där man vet att tusentals människor kämpat för sin överlevnad, går inte att beskriva. Guiden berättar vad som inträffat i de olika delarna av lägret, men det går inte att föreställa sig.

Att här – på marken där jag står! – har människor blivit avhumaniserade, torterade och avrättade. Det går inte att förstå. Idag finns det inte många levande vittnen från Förintelsen. Därför är vi som är kvar skyldiga att återberätta deras historier och hålla deras minnen vid liv, för vi måste minnas.

Vi måste minnas de människor som inte fick möjligheten att leva sina liv som de förtjänade, vi måste minnas de barn som aldrig fick växa upp, vi måste minnas Förintelsen.

Det gör vi genom att läsa, diskutera och uppleva, vilket jag och mina klasskamrater fått möjligheten att göra.

Vi kommer aldrig att kunna göra Förintelsen ogjord, men vi kan göra så att inget liknande sker igen. Det är vi människor som bär på makten om vad som ska ske i vår värld, det är vi som avgör om vår värld ska vara präglad av kärlek eller hat.

Bakom varje siffra fanns ett namn. En förälder, ett barn, någons syskon och vän. En människa som miste sitt liv, en helt vanlig människa precis som du och jag.

Det är det som gör att allt detta fasansfulla kännas mer verkligt, för det hade kunnat vara jag.

Hälsningar,

Emilia Eklund

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel