Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi i Vänsterpartiet vill satsa på Västerdalsbanan

Debattsvar till Centerpartiets artikel "Vi kallar det närodlad politik" den 21/2.

Alltid roligt att vara överens om att det behöver satsas på landsbygden och det är bra att Centerpartiet har varit pådrivare i regeringen men var är resultaten? Hur stora blev satsningarna och har de varit tillräckliga? Det tycker inte vi.

Regeringens investeringar i järnvägen har inte varit tillräckliga. I Dalarna märks det både på den ej ännu färdigupprustade Dalabanan och den helt indragna persontrafiken på Västerdalsbanan. Härom dagen beslutade Trafikverket även att lägga ner underhållet på delar av banan.

Vänsterpartiet föreslår drygt 1,8 miljarder i ökat underhåll det här året. Vi vill så fort som möjligt även starta arbetet för en ökad kapacitet på Inlandsbanan där Västerdalsbanan ingår som ett viktigt tvärspår. Västerdalsbanan skulle ha stor potential ur ett transport- och klimatperspektiv om man kunde bygga ut den så att även Sälen och så småningom Trysil i Norge kunde nås med järnväg.

Den digitala infrastrukturen är viktig för landsbygden. Vänsterpartiet vill satsa en halv miljard mer än regeringen under en treårsperiod på bredband och fiberutbyggnad. Regeringens mål att 90 procent av de svenska hushållen och företagen ska ha tillgång till 1 MB/s år 2020, är inte tillräckligt. Landsbygden får återigen ta smällen av en landsbygdsfientlig regeringspolitik.

Vi föreslår att mindre företag med upp till tio anställda, helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.

Vi inför en rabatt på studielånet för personer i bristyrken som etablerar sig i utpekade områden med stora rekryteringsproblem.

Vi vill ha ett Hållbart Matland Sverige och vår inhemska livsmedelsproduktion måste öka så att självförsörjningsgraden i en första etapp åtminstone närmar sig 75 procent från dagens cirka 50 procent.

Den statliga servicen är en viktig fråga och nu aktuell när skattekontoret i Mora hotas genom att man vill flytta verksamheten till Falun. Mora är en viktig motor för hela norra och västra Dalarna och en flytt skulle bidra till en utarmning av landsbygdens arbetsmarknad. Dalavänsterns riksdagsledamot Lena Olsson ställer nu frågan till Anders Borg om vilka åtgärder regeringen är beredd att göra för att stoppa den planerade flytten av Moras skattekontor till Falun.

Vi finansierar våra satsningar fullt ut genom att avvisa ett antal av de skattesänkningar och subventioner till arbetsgivare som regeringen genomfört.

Det tål än en gång påpekas att Centerpartiet har varit en del av regeringen de två senaste mandatperioderna och frågan är fortfarande vad man har åstadkommit för att underlätta och förbättra för landsbygdens befolkning. Det viktiga är väl ändå det faktiska resultatet av åtta år vid makten?

Kajsa Fredholm

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel