Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi i Mellanskog ska verka i hans anda – Minnesord över Thomas Björklund

Mellanskogs tidigare ordförande Thomas Björklund har lämnat jordelivet. Hela sin stund på Jorden verkade han med barndomssocknen Bjursås som nav i tillvaron.

Thomas Björklund hade många strängar på sin lyra. Gemensam klang i hans engagemang gav naturen och människans långsiktiga samspel med allt annat levande på vår planet. Som skogsägare klev Thomas fram som en tydlig och hängiven företrädare för familjeskogsbruket. Han valdes till Mellanskogs ordförande år 1999 och var starkt drivande för Mellanskogs utveckling. Mellanskog, som då sträckte sig över Dalarna, södra Norrland, Mälardalen och Gotland, förenades med Västra Skogsägarna till dagens vidsträckta förening med 26 000 medlemmar och 3 miljarder kronor i omsättning. Under Thomas tid som ordförande skedde även den, då mycket överraskande, fusionen mellan Mellanskogs och LRFs sågverksbolag Mindab och statliga Assi Domän Timber som tillsammans bildade trädindustriföretaget Setra Group AB.

Som Mellanskogs ordförande var Thomas Björklund varmt engagerad i näringspolitiska frågor, för skogsägarnas möjlighet att med frihet under ansvar bruka sina skogar och leverera råvaror till gagn för hållbar samhällsutveckling. Han tillhörde den nationella Skogsägardelegationen hos LRF Skogsägarna och var flitig debattör på scener och i tidningsspalter.

När Thomas Björklund år 2006 lämnade rollen som Mellanskogs ordförande, fortsatte hans medverkan i skogliga sammanhang hemma på den egna gården i Bjursås, i Mellanskogs skogsbruksområde i södra Dalarna och som styrelseledamot i olika träindustriella företag, bland annat som ordförande för Balungstrands Sågverk. Hans eget företagande rymde bredden från skotillverkning till besöksnäring.

För många är Thomas Björklund också känd och respekterad för sitt genuina arbete i hembygdsrörelse och viltvårds- och jaktsammanhang.

Thomas Björklund hade ett brinnande intresse för hållbart skogsbruk och inhemsk förädling. I själ och hjärta var han en föreningsmänniska som ville – och kunde – samla många människor i gemensamt arbete. Vi i Mellanskog ska verka i hans anda.

Karin Perers, Mellanskogs föreningsordförande

Göran Engström, Mellanskogs ordförande i södra Dalarna