Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har högsta beredskap"

Den skenande skogsbranden kommer allt närmare Avesta.
Kommunalråd Lars Isacsson har redan kallat till möte med krisledningsnämnden och Räddningstjänsten.
– I nuläget är vi inte oroliga, men vi har högsta beredskap och kan agera snabbt om det skulle bli aktuellt.

I går kväll låg en tjock rödbrun rök över delar av Avesta kommun. Redan på eftermiddagen försvann solen bakom tjockan som driver norrut från skogsbranden i norra Västmanland.

– Det känns väldigt obehagligt, men vi är inte direkt oroliga för Avesta del i nuläget, säger Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S).

Precis som alla andra, har Isacsson följt skogsbrandens utveckling via hemsidor, media och kontakter med räddningstjänsten sedan den startade i torsdags.

– Den sprider sig snabbt och vi vill vara beredda om den skulle komma ända fram till Avesta kommun.

På måndagskvällen kallade han till möte med Avesta kommuns krisledningsnämnd. I morse hade han och kommunala tjänstemän möte med Södra Dalarnas Räddningstjänst ner på brandstationen.

– Vad vi fick höra är att läget är lite bättre nu på morgonen än i går, men vi vill vara beredda om branden skulle sprida sig vidare mot Avesta och veta vad vi i så fall ska göra och hur.

Han berättar att de tycker sig ha bra beredskap att kunna agera snabbt och att samarbetet med räddningstjänsten är gott.

– För vår del handlar det främst om att säkra befolkningen, att evakuera och hjälpa dem som inte kan förflytta sig på egen hand, säger Isacsson.

– Men, understryker han - vi är inte där än och vill inte skapa rädsla i onödan. Skulle läget förändras så har vi högsta beredskap.

Han förstår att oron är stor, många Avestabor har vänner och släkt på andra sidan länsgränsen - Norberg ligger endast två mil bort från centrala Avesta.

Fredrik Nohr är en av många brandmän från Södra Dalarnas Räddningstjänst som deltar i släckningsarbetet.

Nu står han redo att starta "sin" brandbil och köra till södra Norberg.

– Vi släcker främst punktbränder och så försöker vi förhindra att branden sprider sig genom att spola mängder med vatten på marken.