Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har haft för låga hyror i Borlänge"

– Vår grundinställning är att studentbostäderna måste bära sina egna kostnader, precis som det övriga bostadsbeståndet, säger Tunabyggens fastighetschef Pernilla Bergkvist.

– Vi har haft för låga studentlägenhetshyror i Borlänge. De går inte runt ekonomiskt, säger hon vidare och berättar att de nya avgifterna kommer att fasas in successivt.

Det innebär till exempel att om hyran höjs med 400 kronor så kommer en första höjning med 210 kronor den 1 januari och resterande 190 kronor 1 augusti.

– Det är egentligen normalpraxis enligt hyreslagen att man betalar för tolv månader precis som alla andra hyresgäster gör, säger Pernilla Bergkvist.

Förutom tolv månaders hyra kan en del av studenterna räkna med ytterligare hyreskostnader, medan andra får lägre.

Det beror på att Tunabyggen och Hyresgästföreningen tillsammans har arbetat fram en ny modell för hyressättning av Tunabyggens cirka 400 studentlägenheter i Borlänge.

– Syftet är att vi ska få mer rättvisa hyror mellan våra studentlägenheter, säger Pernilla Bergkvist

I modellen för hyressättningen utgår man från en tom baslägenhet på 20 kvadratmeter. Till hyran görs sedan tillägg eller avdrag beroende på olika faktorer, till exempel eget eller gemensamt kök, eget eller gemensamt badrum och tillgång till olika gemensamma utrymmen.

I Tunabyggens studentlägenheter ingår möbler i hyran. Om man tar bort kostnaden för möbler blir priset i 2013 års hyresnivå, oavsett vilken sorts lägenhet det är, egen lägenhet eller rum, 1 152 kronor per kvadratmeter.

Området där lägenheterna ligger, närheten till Högskolan, kommunikationer och handel/service, påverkar också hyressättningen. Tunabyggen har i dag studentlägenheter i Jakobsgårdarna, på Tjärna ängar och Bullermyren.

Den nya modellen för hyressättning tillämpas redan av Kopparstaden i Falun.

– Vi har haft ett samarbete med Kopparstaden i det här arbetet eftersom de har samma målgrupp som vi. De fasade in modellen vid förra årsskiftet, säger Pernilla Bergkvist.