Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får leva med tredomarsystem"

Flera tränare vill ha Fyrdomarsystem i Hockeyallsvenskan.
Men det är inte aktuellt.
– Vi får leva med tredomarsystem i åtminstone någon säsong till, säger Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans ligachef.

Domarna hamnade i fokus i flera av söndagens matcher i Hockeyallsvenskan.

Mats Lusth, Malmös assisterande tränare, valde, trots straffsegern mot Djurgården, att såga domaren Christoffer Karlssons insats på presskonferensen och vädjade till hockeyförbundet att införa två huvuddomare i allsvenskan i stället för en. Allt enligt sportbladet.se.

I matchen mellan Leksand och Södertälje hjälpte en omdiskuterad utvisning på hemmalagets Jon Knuts gästerna att avgöra matchen i numerärt överläge och få med sig bonuspoängen.

Efter matchen fick huvuddomaren Mikael Holm utstå en hel del kritik och Leksandstränaren, Andreas Appelgren, sa bland annat så här till DT-sporten:

"Utan att vara för hård, men jag tycker inte att domarna hänger med. Allsvenskan går fort där ute. Det finns andra tränare som pratat om det och vi kanske ska ha fyrdomarsystem. Sedan ska det finnas fyra domare som kan döma också. Det ska inte vara fyra domare bara för att".

Mikael Holm får inte uttala sig om den utvisning för boarding som han tilldömde Jon Knuts, men han säger så här om fyrdomarsystemet, som sedan några år tillbaka tillämpas i elitserien:

– För mig är det fantastiskt med ett fyrdomarsystem och självklart ser fyra ögon bättre än två. Tar vi matchen i Leksand i går (läs i söndags) så blåser jag en straff där det är en av linjemännen som hjälper mig att se den.

Du dömer ju även i elitserien med fyrdomarsystem. Är det stor skillnad?

– Det är självklart en omställning för mig att komma till allsvenskan och döma som ensam huvuddomare, men samtidigt är allsvenskan en fantastiskt rolig serie att få vara döma i.

I Hockeyallsvenskan var det senast inför förra säsongen som frågan om ett fyrdomarsystem var uppe för diskussion.

I år har ingen sådan diskussion förts.

– Det finns en del saker att lösa kring ett fyrdomarsystem. Dels skulle innebära ökade kostnader på 2,4 miljoner kronor per säsong att ta in ytterligare en huvuddomare och dessutom finns det inte tillräckligt med domare för att göra det.

– Vi får leva med tredomarsystem i åtminstone någon säsong till, men jag tycker att domarna i Hockeyallsvenskan i dag håller hög klass. Sedan kommer det alltid att finnas kritik mot domslut hur många huvuddomare vi än har. Det kommer vi aldrig ifrån, säger Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans ligachef.