Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi blåser fiber till 50 kunder i veckan"

I ett tält i en slänt i Knutsboområdet sitter fiberteknikerna Arne Lind, Mora, och Linus Dynemar, Hudiksvall, och "svetsar" fibertrådar, tunnare än hårstrån.
– Det är lite pilligt, säger Arne Lind.
– Regnet smattrar så hemtrevligt på taket, säger Linus Dynemar.

Annons

Sammanlagt grävs i höst 13 mil schakt och rör läggs ner i Telia och Scanovas Öppenfiber-projekt i Ludvika och Grängesberg. Som mest är 16 maskiner i gång och gräver.

De grövsta kablarna som läggs i rören, ut mot områden som Hammarbacken och Laggarudden, innehåller 640 fiber.

– Målsättningen är att vara färdiga med schakten och kanalisation, ett rör till varje fastighet, innan tjälen. Ludvika räknar vi ska vara klart i december, Grängesberg ungefär samtidigt, säger fiberprojektör Kjell Anderson hos huvudentreprenören Relacom.

Telia satsar totalt i Sverige nio miljarder på utbyggnaden av supersnabbt fiberbredband under tre åren fram till 2018. Satsningarna i Ludvika och Grängesberg är en del av detta.

Fiber ger villaägarna helt nya möjligheter tack vare bredbandshastigheter upp till 1 000 megabits per sekund.

– Våra fiberstråk passerar ungefär 2 000 fastigheter. Vi förbereder alla för anslutning. Anslutningsgraden ligger runt 50 procent. Det vill säga ungefär tusen har tackat ja för en avgift på 19 900 kronor, säger Kjell Andersson.

– Utmaningen är att hinna leva upp till allas förväntningar om att ha fiber helst redan nu.

Fiberblåsningen är vad många väntar på nu. En fibertekniker kommer in i lägenheten med kompressor, en matningsmaskin och tvåmillimeters fiber som blåses 10-500 meter ut till skarvpunkten. Signalen kollas och teknikern gör klart hos kunden, som då har att vänta en kortare tid ytterligare innan uppkopplingen går i gång.

– Vi blåser fiber till 50 kunder i veckan just nu, säger Kjell Andersson.

Varje kund kan sedan välja en tjänsteleverantör, som tar allt från någon hundralapp och uppåt, för abonnemang av internet, tv och telefoni. Nöjessurfning är det som flesta har i åtanke när de väljer att ta kostnaden för fiberuppkoppling.

I tältet vid stamnätspunkten sitter Arne Lind och Linus Dynemar den här kvällen på enkla stolar vid typ ett "campingbord" och kopplar fiber till 25 kunder på Knutsbo. Arne pillar fram hårstråtunna fiber fyra-och-fyra. Linus utför svetsningsproceduren. På en liten skärm följer han svetsningen. Hightech i en grusslänt.

– Klimatet i tältet är viktigt. Gasolvärmen åker fram under kallare årstid, säger Linus Dynemar.

Hur blir man fibertekniker?

– Jag gick en yrkeshögskolekurs på ett år till fibertekniker, eller optotekniker, säger Linus Dynemar om ett framtidsyrke i en av världens snabbaste branscher.

Annons