Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bestrålas dygnet runt

/
  • Frågan om huruvida mobiltelefoni orsakar hälsoskador skapar debatt bland ledarsidans läsare.

Annons

Många läsare har hört av sig efter Pernilla Ohlins ledare om elöverkänslighet den 28/11. Nedan publiceras utdrag ur tre av de flertal brev som kommit in till ledarredaktionen.

Gun-Britt Ström i Grangärde skriver: Den kanske tyngsta av de aktörer, som PO hänvisar till från Världshälsoorganisationen och svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har i år avskedats för jäv. Han driver en lobbyingfirma för telekommunikationsindustrin i EU.

De blindtester som PO tar upp gjordes för 10-20 år sedan på okunnigt och oseriöst sätt och kan inte kallas för forskning. Det finns i dag tusentals seriösa forskningsrapporter över hela världen, som visar att elektromagnetisk strålning utgör en stor hälsofara för världens befolkning. En sådan rapport är "The Bioinitiativ Report" från 2007. EU-parlamentet konstaterade den 4/9-2008 att våra gränsvärden är föråldrade. De är högst i världen och skyddar endast mot akuta brännskador. Vi bestrålas dygnet runt med en miljon miljarder starkare strålning än den naturliga bakgrundsstrålningen.

John Vallin skriver: Trots mina strävanden har jag inte fått svar på frågan: Vem har ställt diagnosen på de 200 000 svenskar som anser sig lida av elallergi? För att man ska få stöd för ett funktionshinder måste man rimligtvis ha ett intyg som visar vad man påstår. Socialstyrelsen har inte godkänt elöverkänslighet som diagnos.

2004 presenterades en rapport i Vetenskapsrådets rapportserie (Rapport 2004 (6)) "Forskning om hälsoeffekter av elektromagnetiska fält". Resultatet var tydligt; den samlade bedömningen är att det saknas bevis i form av resultat från relevanta, reproducerbara studier för att elektromagnetisk strålning förknippad med mobiltelefoni påverkar människor hälsa. Rapporten är en vetenskaplig utvärdering av svenska forskningsresultat inom området.

Ulf Sandberg i Borlänge frågar sig varför Socialstyrelsen har gett läkare rekommendationer om hur de ska bemöta och behandla patienter med elallergi, om nu inte sjukdomen finns? Han skriver: Jag håller med om att läkarnas utbildning har brister på detta område, och att de har det svårt så till vida att nuvarande prover inte kan visa att elallergi existerar. Men förhoppningsvis kommer detta framöver.

Annons