Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är ju bäst på tolerans

Annons

Sverige har just firat femårsdag som landet med Europas mest liberala regler för arbetskraftsinvandring. Men i dag hör man oftast oro. Hur står det egentligen till med toleranta och öppna attityder i Sverige?

Klimatförändringar sägs ge mer dramatiskt väder, och något motsvarande tycks ske när det gäller frågor om tolerans. Diskriminering av minoriteter, hatbrott och negativa stereotyper i populärkulturen – detaljerna växlar, men mediestormar av detta slag inträffar nu på veckobasis.

Förlitar man sig på medieflödet för att få en bild av samhällsutvecklingen måste man fråga sig om Sverige är ett påfallande rasistiskt land och svenskar är inskränkta.

Efter att skolresultatet i senaste Pisa-mätningen har försatt oss chocktillstånd kan det behövas något upplyftande. Faktum är att toleransmätningar är något där Sverige ständigt placerar sig i topp.

Sverige är inte alls ett ovanligt inskränkt land. Tvärtom framstår toleranta attityder som en svensk paradgren i mätningarna. Sällan ser man så entydiga resultat i internationella jämförelser.Hur jämför man tolerans?

Ett slumpurval i olika länder får besvara frågor kring sådant som om det finns någon viss grupp som de skulle ogilla att ha som grannar, om de litar på människor som har en annan religion, om de litar på människor med annan nationalitet och om de tycker att etnisk mångfald berikar livet.

Svenska svarande utrycker regelmässigt de mest toleranta attityderna. När EU-kommissionen frågade om synen på arbetskraftsinvandring från länder utanför EU var de svenska svaren mest positiva i hela unionen.

Inte bara är detta ett resultat som går emot den nationella självbild som tecknas i det dagliga nyhetsflödet. Det är också ett budskap som intressant nog framkallar mothugg.

Tolerans?

Här i Sverige?

Nä, så kan det omöjligt ligga till!

Det är som om man skulle vägra att tro på elevers förmåga även om de ständigt kom överst i Pisa-mätningarna.

Folk bara fejkar tolerans i svaren, kan det heta. Tja, det förekommer säkert här och där. Men varför skulle just svenskar inte bara vara mycket intoleranta utan dessutom också ovanligt bedrägliga? Var finns belägg för den nationella skräckbilden?

Bara för att Sverige är ett jämförelsevis mer tolerant land än alla andra betyder det inte att landet är tolerant, invänder någon annan. Om inte Sverige är ett tolerant land trots resultaten, vilket land är det då? Är således alla folk intoleranta?

Men vad ska begreppet innebära om ribban sätts så högt att det saknas verkliga exempel? Det går inte att någonsin finna nåd inför så kritiska ögon.

En mycket enklare förklaring är att mätningarna på det hela taget visar rätt. Det är ett glatt budskap som ger förtröstan i juletid.

Grattis på femårsdagen!