Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är inte blåsta!

Tege Tornvall antyder i sin insändare (8/10) att vindkraftverk bara producerar 24,1 procent av installerad effekt och ser tydligen detta som en stor missräkning. Jag är delägare i ett en-megawatts vindkraftverk. Om detta gav full effekt dygnet runt, året runt, ingen service, inga stopp så skulle produktionen bli 1 X 24 x 365 = 6 360 megawattimmar per år.

Då full effekt uppnås vid tolv meter i sekunden så skulle vi ha minst tolv meter i sekunden dygnet runt, hela året. Hemska tanke! Vi har kalkylerat med en årsproduktion på 2 700 MWh det vill säga 42 procent av den teoretiska maxproduktionen.

Vår faktiska produktion har legat mellan 2 130 MWh (33,5 procent) och 2 770 MWh (43,5 procent), vilket anses som väldigt bra. Störst betydelse har årsmedelvinden. Mycket blåst ger hög så kallad tillgänglighetsfaktor. Energitillgängligheten på svenska tryckvattenreaktorer 2011 blev 57,7 procent. Det är rätt klent; de behöver ju ingen blåst. En modern bensinmotor i en personbil har cirka 30 procents verkningsgrad. Ta och hacka på dem, TT!

Torbjörn Windle

ordförande i Fjällbergsvind EF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare