Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är ett landslag"

DALARNA VM-låten, skriven av legendariska bandet Apopocalyps från Borlänge, är pricken över i. Somaliska bandylaget är redo för VM i Sibirien.
– Inte bara Dalarna – hela världen – vill se att vi går ut på planen och spelar, säger 17-åriga Abdihakin Mohamed.

– Jag hörde att det var 29 minus där i dag, säger Mursal Isa, överledare för laget, om vädret i Sibirien.

Den extrema temperaturskillnaden – från 32 grader varmt i Somalia till 42 grader kallt i Ryssland – är något som Benny Astor har plockat upp i texten till lagets VM-låt.

Tillsammans med Håkan Frisk, som har skrivit musiken, står han vid planen och tittar på spelarna som svischar förbi.

Skridskotränaren Cia Embretsen drillar laget i snäva svängar och baklängesåkning.

– Jag har varit med sedan deras andra träning på is. Då handlade det om att lära sig att komma upp när man ramlat, säger hon.

Då var det tidig höst. Nu kommer målet – VM i sibiriska Irkutsk – allt närmare. Men, som Cia Embretsen påpekar, handlar resan som laget har gjort om mycket mer än skridskoteknik.

– Jag gick in i det här för att jag gillar utmaningar. Men det slutar i något mycket större. Jag har fått vänner för livet, säger hon.

Abdihakin Mohamed, som spelar i laget, svarar nästan lite förvånat på frågan om lagkänslan är stark.

– Ja, ja. Vi är ett landslag!

Så här i slutspurten inför mästerskapet samlas laget tre–fyra kvällar i veckan på Tunets IP i Borlänge. Men han tycker inte att det är nervöst.

– Det är många som hejar på oss, som vill se hur vi spelar. Det är bara att köra och ha kul, säger han med ett leende och tillägger att lagets drömscenario är att göra mål.

– Minst ett.

Med sig i bagaget har spelarna den egna VM-låten Somalia. Bandet Apopocalyps fick frågan och tackade tveklöst ja till att komponera den.

– I början känns det ju nästan lite som ett skämt, att somalier ska till Ryssland och spela bandy. Men vi fick träffa de här killarna och höra hur stolta de är och hur mycket det här faktiskt betyder, säger Benny Astor och fortsätter:

– Vi fick till en låt som känns rätt och riktig. De åker i väg, de ska kämpa och ha roligt.

Abdihakin Mohamed, som kallar låten "fett bra", säger att laget känner Dalarnas – hela världens – stöd.

– Jag kan inte ens beskriva det med ord. Det är en bra känsla, säger han.