Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteraner tror inte på nya gruvor

I en rapport som Triple Steelix tagit fram så tror inte gammalt gruvfolk på återstart av Grängesbergs gruva och inte heller på planerna att bygga en gruva under sjön Väsman.

Annons

Triple Steelix har undersökt möjligheterna för regionens verkstads- och tjänsteföretag att bli underleverantörer till gruvorna och vilka företag som fortfarande levererar utrustningar och tjänster till den befintliga gruvindustrin.

Kartläggningen visar att det i Sverige finns närmare 90 sådana företag varav 13 i Triple Steelixregionen.

Triple Steelix uppdrag är att bevaka att företagen inte glöms bort när Boliden bygger nya gruvan i Garpenberg och järnmalmsgruvorna i Ludvika kommun återstartas.

Hans Forsling som gjort rapporten rapporterar:

– Jag har kartlagt leverantörerna till gruvbranschen generellt och prioriterat de som redan har kopplingar till Bergslagsregionen. Det som händer redan nu är att de stora leverantörsföretagen i gruvbranschen redan har förstärkt sin närvaro i Bergslagen genom förvärv av företag med verksamheten i regionen. Atlas Copco har köpt GIA i Grängesberg och finska Normet har köpt underjordsverksamheten i Essverk i Ludvika och etablerat sig med säljkontor i Ludvika.

– Lägg till att både Atlas Copco och Sandvik redan finns på plats i regionen. Likaså Metso som har 30 man i Grängesberg för att serva Zinkgruvan och Garpenberg. Det är sannolikt dessa marknadsledande stora företag som kommer att konkurrera om uppdragen i samband med igångkörning och drift av gruvorna i regionen. Våra mindre och medelstora verkstads- och tjänsteföretag torde få svårt att ta hem order i konkurrens med dessa.

– Förslag till strategi för regionens små- och medelstora företag borde vara att undersöka intresset för att få positionera sig som underleverantör till de större aktörerna. Väl inne i gruvorna när dessa är igång kan man på sikt få egna direktorder när underhåll och mindre expansion skall genomföras.

Forslings bedömning är att Blötbergsgruvan har störst chans till återstart.

Forsling har intervjuat Peter Zeidler, tidigare vd för AB Statsgruvor och Zinkgruvan, idag ordförande i Drillcon som borrar i både Zinkgruvan, Garpenberg och i Ludvika samt Stefan Månsson, tidigare gruvchef hos AB Statsgruvor Yxsjöberg, vd för Zinkgruvan och Galmoy Mines i Irland .

– Peter Zeidler tror inte att Grängesberg kommer igång främst beroende på förkastningssprickan och Miljödomstolens syn på problemet. Att bryta malmen under sjön Väsman, som satsningen på Blötberget och Håksberg planerar, är inte trovärdigt på grund av läckaget från sjön och kostnaderna i sammanhanget. Världsmarknadspriset på järnmalm när dessa gruvor är färdiga att leverera är en stor osäkerhetsfaktor.

– Blötbergets gruva är sannolikt den gruva som har störst förutsättningar för en återupptagen drift. Månson framhåller vikten av låga produktionskostnader för att klara konkurrenssituationen på lång sikt, rapporterar Forsling.