Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteraner som är Vasaloppets själ

Det finns de som åker ett Vasalopp och säger aldrig mer. Sedan finns det andra som redan innan de gått i mål planerar för nästa Vasalopp. Vasaloppsveteranerna är Vasaloppets själ och i helgen samlades 165 av dem till Veteranklubbens årsmöte på Lindvallen i Sälen.

När de 165 medlemmarna, om alla har åkt 30 lopp eller fler, samlades så handlade det om erfarenheter från massor av lopp.

– Totalt har 792 åkare klarat kravet för att bli veteran. Det vill säga ha åkt ett Vasalopp eller Öppet Spår i 30 år, förklarar Eric Erlandsson, som är ordförande för Vasaloppets veteranklubb. Vid årsmötet omvaldes även Eric som ordförande.

Årets Vasaloppsveteran, Gösta Lönnelid från Mora åkte i vintras sitt 50:e lopp, något som även Lennart Eriksson från Falun och Lennart Ottosson från Åtvidaberg mäktade med.

– I vintras var det ett lättkokt lopp. Annat var det 1966, då tvingades jag valla om vid fem tillfällen och åktiden blev över sex timmar, minns Gösta.

– Den gången var det träskidor och hela skidan skulle vallas.

Gösta Lönnelid har varit veteran i många år. Efter årets Vasalopp ökade skaran Veteraner med 47, de som i vintras genomförde sitt 30 lopp över minst 30 år. Därtill finns 16 åkare som nådde 40 lopp, medan en trio genomförde sina 50:e lopp.

– Flest lopp av alla har Bengt Svensson åkt som i vintras genomförde sitt 59:e lopp!

Idag finns 606 aktiva Vasaloppsveteraner.

33 lopp har Berit Brandt från Vansbro genomfört.

– Fler lopp har jag inte kunnat åka, då jag åkt alla lopp sedan damerna släpptes in, berättar Berit. Hon gratulerades till prestationen av Kerrin Petty Nilsson som fanns på plats som en av Vasloppets tidigare rekordhållerskor.

– Jag är klart imponerad av Berit som genomfört 33 lopp, säger Kerrin Petty Nilsson.

Vasaloppsveteranerna är en växande klubb, som med sina 25 år ännu har ett par år kvar till att nå kravet som veteran i Vasaloppsveckan.

I samband med veteranmötet utsågs även Torsten Hansson från Lima som ny hedersmedlem efter att ha jobbat som funktionär i 60 år åt Vasaloppet. Hedersmedlem blev också Jörgen Brink efter hans tredje seger i Vasaloppet.