Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veronica Hedenmark: "Ministern måste avgå"

Att barnminister Åsa Regnér ska avgå är bara en av de saker som, enligt Veronica Hedenmark, måste göras för att förbättra villkoren för personer med funktionshinder. Just nu är Hedenmark på föreläsningsturné i landet och i fredags besökte hon Andreasgården.

Veronica Hedenmark skrev en debattartikel. Artikeln, som fick stor spridning på nätet, handlade om en 50-årig kvinna som led av MS och dog på en toalett fyra dagar efter att man beslutat om att dra in assistansen.

Under fredagen besökte Veronica Hedenmark Andreasgården i Mora för att prata om assistans för personer som har en funktionsvariation.

– Jag bestämde mig att något måste göras konkret. Bland annat startade vi ”Nödutropet” som handlar om att vi måste dra i nödbromsen för att stoppa försämringen som sker inom bland annat personlig assistans. Ska vi ska lyckas med det vill jag träffa folk med funktionshinder för att se vad det är som händer ute i landet Sverige, menar Veronica Hedenmark.

Samma dag som Hedenmark föreläste på Andreasgården ägde en debatt rum i Riksdagen som berörde just frågorna om stöd för personer med funktionshinder.

– Det är anmärkningsvärt att vi har en barnminister som gör så radikala nedskärningar. Det är många barn och vuxna som far illa i dag, vilket jag också har skrivit ett debattinlägg om, säger Veronica Hedenmark.

Hon menar vidare att vem som helst kan få ett funktionshinder från en olycka eller annat.

– Sverige ska kunna garantera alla medborgare en god välfärd. Det kan gälla att gå upp ur sängen, duscha eller gå på toaletten. I dag är behovet bra mycket större än antalet människor som får hjälp, säger Veronica Hedenmark.

Hedenmark poängterar också att Sveriges socialdemokratiske barn-, äldre- och jämställdhetsminister borde se sig om efter ett nytt jobb.

– Självklart borde Åsa Regnér avgå redan nu. Hon har ställt till med tillräckligt mycket skada, avslutar Veronica Hedenmark.