Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VERONICA HEDENMARK/LSS: De krävde tre månaders handläggning för att bevilja assistens till min mammas urnsättning

 
Personlig assistans 2016
Visa alla artiklar

Det ska sparas in på den personliga assistansen – men det ska inte påverka personer med funktionshinder. Dra in på omrövningarna, tipsar Veronica Hedenmark.

Jag tänker fortfarande mycket på min framtid, ju äldre min son William blir desto mer ökar mitt hjälpbehov för att vara förälder.

Det tar tid för mig att komma upp ur sängen, duscha, förflytta mig, och jag tänker mycket på hur det ska bli framgent när han som alla andra barn vill prova på nya sporter och fritidsaktiviteter. Är det så att hans kompisar får åka på hockeyträning medan William får stanna hemma eftersom hans mamma inte har beviljad assistans och därför inte kan följa med?

I dagsläget har vi 30 minuters assistans för babysim varje vecka, eftersom handläggaren anser att det är "tillräckligt goda levnadsvillkor". Jag undrar hur många minuter i veckan andra föräldrar har aktiviteter med sina ett och etthalvt-åringar utanför det egna hemmet?

VERONICA HEDENMARK: Beslutet om indragen assistans blev hennes död

VERONICA HEDENMARK om LSS: Åsa Regnér, för en dag erbjuder jag dig att låna min elrullstol och min personliga assistent

Jag vill påminna om omprövningen av mitt beslut som jag tidigare berättat om. Jag fick inte några assistanstimmar för att William skulle få äta på natten, för det var inte medicinskt motiverat efter fyra månaders ålder enligt handläggaren. Alla bäbisar är väl olika, och jag trodde det var mitt val hur jag vill mata och uppfostra mitt barn, inte LSS-handläggarens.

Podcast och lekrum ska hjälpa funktionshindrade föräldrar

Jag fick heller inte tid för att bada William på kvällen innan han lägger sig, ej heller tid för att leka med honom på golvet. Jag fick fem minuter för att lyftas ner på golvet från permobilen, men inget för hjälp att sitta på golvet, hämta en leksaksbil, rulla en boll eller göra någon annan småbarnslek med honom. Motiveringen var att William kunde tillförsäkras goda levnadsvillkor trots att leken uteblev. Jag undrar därför om detta är barnperspektivet i praktiken? Eller är det så att jag som mamma med funktionshinder är undantagen att ta mitt föräldraansvar? Har barn med föräldrar med funktionshinder inte rätt till sina föräldrar, kan man också undra?

Är jag som mamma med funktionshinder är undantagen att ta mitt föräldraansvar?

Några fler exempel från min vardag:

Williams bästa kompis fyller ett år och bjuder in oss till barnkalas, bostaden är självklart inte anpassad vilket gör att jag behöver dubbelassistans. Jag får inbjudan tre veckor innan kalaset och skickar då in ansökan, handläggare svarar mig att det är tre månaders handläggningstid ”som du borde veta”. Det vill säga, beslutet om kalaset kommer i bästa fall i slutet av december, eller med tanke på storhelgerna, så kanske det kommer i januari.

Jag får inbjudan tre veckor innan kalaset och skickar då in ansökan, handläggare svarar mig att det är tre månaders handläggningstid ”som du borde veta”.

Min mamma dog hastigt i somras och jag fick en tid från kyrkan om urnsättning, hon skulle gravsättas i familjegraven på annan ort. Jag behövde en utökning av dubbelassistans för att kunna resa med bäbis, hund och hjälpmedel till gravsättningen.

Då får jag svaret att det är tre månaders handläggningstid. Är tanken att jag inte skulle närvara vid min mammas gravsättning? Vad är det i en fråga som denna som behöver ifrågasättas av handläggaren?

Är tanken att jag inte skulle närvara vid min mammas gravsättning?

TV: Veronica Hedenmarks svåra handikapp inget hinder för att bli mamma

DEBATT/LSS: Det är inte alls någon lyx att ha assistenter dygnet runt i hemmet

Helt rätt att se över assistansersättningen

Nu är det höst och förkylningarna kommer, då ökar mitt hjälpbehov igen. Jag måste lämna in en ny ansökan för att kunna hantera hosta, slem, feber och sömnlösa nätter för mig och William.

LÄS MER OM LSS

Då jag inte redan nu vet vad jag ska göra på nyårsafton och inte sökt timmar för det, så kanske jag inte kan fira nyår i år på det sätt jag själv skulle vilja. Detta eviga ansökande och eviga överklagande tar aldrig slut. En kommun följer ju bara domslut för en enskild situation, aldrig för kommande händelser av samma art. Vad kostar inte det? Hur många timmar har tjänstemän inom kommun och Försäkringskassan lagt ner på att ifrågasätta mina behov, som är så väl dokumenterade sedan tidig ålder?

TV: DEBATT/LSS: Den hotfulla signalen från Löfvenregeringen om frihetsreformen LSS oroar mig

Varje gång är det personliga möten med två handläggare som genomförs, lägg därtill utredningstiden. Det är kanske bland annat där besparingen inom personlig assistans borde göras?

Veronica Hedenmark

Ordförande i Assistansuppropet, assistansanvändare och yrkesarbetande småbarnsförälder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel