Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VERONICA HEDENMARK: Beslutet om indragen assistans blev hennes död

 
Personlig assistans 2016
Visa alla artiklar

I helgen dog en 50-årig kvinna ensam på en offentlig toalett i södra Sverige. Hon led av MS och hade, trots att hon fyra dagar innan dödsfallet fått sin assistans indragen, ensam tagit sig för att delta på en konferens arrangerad av Neuroförbundet.

Hon hade begärt fler assistanstimmar, men Försäkringskassan svarade med att minska dem, helt i enlighet med regeringens riktlinjer till Försäkringskassan: bryt utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.

Beslutet om indragen assistens blev hennes död.

Det kunde lika gärna ha hänt i vilken Dalakommun som helst.

Runt om i Dalarna - liksom i resten av landet - ligger ärenden som tickande bomber där handläggare inte handlägger i tid och kommuner vägrar att följa domslut gällande personlig assistans.

Rörelsehindrad stipendiat fick nej

För någon månad sedan kontaktade jag starkt oroad en LSS-handläggare i Falun i ett akut ärende. Det var en pappa som bland mycket annat inte sovit en hel natt under de senaste 18 åren på grund av sitt barns omfattande funktionshinder, han hade nått bristningsgränsen och kände att han inte längre kunde gå i god för sig själv utan var rädd för sina egna handlingar.

Svaret jag fick var: ”Man måste ha en långsiktig och kortsiktig plan i livet så att det inte uppstår akuta situationer, ett beslut kommer tidigast efter jul”, samt en hänvisning till socialtjänsten.

Socialtjänsten i sin tur svarade: ”Har man ett funktionshinder och har haft sitt behov under så många år, vad är det då för akutläge som kan uppstå?”

De hänvisade oss tillbaka till LSS-handläggarna.

Falu kommun har LSS-ansökningar från 2015 som de fortfarande inte fattat beslut om. Kommunen betalar dyra konsulter för att utbilda handläggarna i hur de ska begränsa och minska antalet assistanstimmar i beslut, för mig är det en avgörande värdegrundsfråga.

1. Åtgärda den allvarliga kompetensbrist som finns hos handläggarna. En LSS-handläggare måste förstå sitt grundläggande uppdrag att hjälpa personen med funktionshinder och kunna lagstiftningen.

2. Effektivare handläggning med kortare handläggningstider. När det finns ett komplett ärende med läkarintyg etc, borde handläggningstiden vara en vecka, inte minst tre månader som det är idag. Observera att landets domstolar klarar handläggning inom en vecka med mål som inte kan vänta, då borde även kommunerna i Dalarna klara det.

3. Hur kan man tro att det händer medicinska mirakler, dvs hur kan ett hjälpbehov försvinna över en natt? Kvinnan som dog var bosatt i Vällinge kommun, assistansen blev indragen fyra dagar innan dödsfallet, och ersattes inte med någon annan insats.

4. Använd konsulternas utbildningspengar till verklig utbildning. Släpp in personer med funktionshinder och deras anhöriga till LSS-handläggarna, våga ta del av verkligheten för att få förståelse för personer med funktionshinder och deras utsatthet.

5. Politikerna måste ta makten, hålla i frågan och inte släppa den till tjänstemännen. Idag är det LSS-handläggarna som styr, de sitter på expertkunskapen och politikerna tror att tjänstemännen handlar rätt.

I en valstuga inför förra riksdagsvalet, ville jag få veta politikernas tankar om LSS.- LSS, ah du menar Ludvika SimSällskap, och så fick jag ta del av en omfattande utläggning. Efter det visste jag allt om bassänglängder i simhallen, men inget om hur politikerna ville utveckla LSS i kommunen.

Vi måste kunna förvänta oss mer av våra politiker, för de är dem som har makten och de ska inte lämna ifrån sig den till tjänstemännen. Det är politikerna som ska föra utvecklingen framåt inom handikappolitiken.

Veronica Hedenmark

styrelseordförande VH assistansgruppen

ordförande Assistansuppropet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel