Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veronica Hedemark: "Fruktansvärt att leta kryphål i lagen"

På söndagen avslöjade TV4, i programmet Kalla fakta, att kommuner anlitar privata konsulter för att lära sig hitta kryphål att säga nej till svårt funktionshindrade som behöver hjälp.
Falun är en av kommunerna som anlitat deras tjänster.
– Fruktansvärt, säger Veronica Hedenmark, från Falun, som driver assistansföretaget VH Assistans.

Veronica Hedemark startade företaget VH Assistans 1997. I dag har bolaget över tusen anställda personliga assistenter över hela landet. 2012 startade hon landets första juristbyrå som enbart jobbar med att företräda funktionshinder.

Och juristerna behövs.

Just nu driver juristbyrån flera processer mot Falu kommun. Klimatet för de svårt funktionshindrade har de tre senaste åren hårdnat betydligt.

– Det är anmärkningsvärt hur Falu kommun för skattepengar anlitar konsulter, företaget KommunLex, för att hitta kryphål i lagen för att säga nej till det funktionshindrade enligt lagen har rätt till.

Veronica anser att besluten om att förvägra behövande hjälp blivit godtyckliga. Att det skapats en cynisk kultur bland tjänstemän som sätter sig över lagen och för politiker bakom ljuset.

I Falun går tjänstemännen, enligt Veronica Hedemark, emot Falu kommuns handikappolitiska program och konstaterar:

– Politikerna är kanske inte helt ovetande, men det är tjänstemännen som styr.

Veronica Hedemark påpekar också att kommunerna i det långa loppet förlorar på den "nya" attityden mot funktionshindrade. Att det inte är någon bra affär att först betala för dyra konsulter och sedan förlora i rättsliga strider de tvingar de funktionshindrade att driva.

– Den enskilde vinner ofta i domstol. Men kommunerna lär sig inget trots det. Det går prestige i det hela, säger Veronica Hedemark, som i dag kommer att begära in alla fakturor för anlitandet av konsulterna i KommunLex.

– Jag vill veta hur stora summor skattepengar som totalt läggs på det här.