Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verktyg för 100 000 kronor stals

Natten till torsdagen stals alla verktyg och maskiner av värde från den byggarbetsplats som ska bli ett besökscentrum vid Husbyringen.
– Det känns skittråkigt, nu måste vi åka hem, säger snickaren Peter Lundkvist från Lunkan bygg i Stockholm.

Det var en dyster syn som mötte byggarbetarna när de kom till den gamla lanthandeln på torsdagsmorgonen, där ett besökscentrum inom kort ska stå färdigt.

När de anlände klockan sju på morgonen var den handgjorda dörren i massivt trä uppbruten. Väl inne såg de att de mesta av verktygen och maskinerna var borta.

– De har tagit det som var dyrt och lätt att ta ut. De har rivit åt sig allt och lämnat det utan värde, säger snickaren Peter Lundkvist.

– Det känns skittråkigt. Vi brukade ta med oss verktygen, men för tre dagar sedan satte jag i låskistan och för en vecka sedan alla dörrar. Nu trodde vi att det var tryggt, säger han.

Värdet på de stulna föremålen beräknas uppgå till 100 000 kronor enligt polisen.

De flesta verktyg tillhörde Peter Lundkvist och hans företag Lunkan bygg i Stockholm.

– Nu måste vi åka hem och hämta nya verktyg, vi kan inte jobba längre. Jag hoppas att jag får ut något på försäkringen, säger han.

Byggnaden ägs av Polhemsstiftelsen, och Hans Dahlfors som sitter i styrelsen inte är glad över beskedet.

– Man blir förbannad, det är tråkigt och onödigt. Det innebär att firman får problem, det kostar pengar att skaffa nytt, säger han.

Vid månadsskiftet var det tänkt att de som ska jobba i besökscentrumet skulle flytta in.