Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem plogar våra vägar?

Stig Wiklund skrev (31/10) en insändare om dålig snöplogning. Men tyvärr så spelar det ingen roll hur många chefer du byter ut på Trafikverket för att uppnå en bättre snöröjning på det allmänna vägnätet. Det operativa ansvaret ligger nämligen på entreprenörer upphandlade i konkurrens på en öppen marknad.

Trafikverket har numera ingen egen personal eller utrustning att utföra vinterväghållning med. Googlar man på Driftområden Trafikverket, får man fram en områdesindelad karta över entreprenörer. Där framgår att NCC sköter område Nora, det vill säga väghållningen söder om Grängesberg, ned till Nora/Lindesberg.

Självklart har Trafikverket det övergripande ansvaret, men sedan upphandlingsbeslutet tagits och ett i allmänhet flerårigt kontrakt skrivits, är det upp till entreprenören att ta beslut om varje insats på vägen.

Jämför man med 1980-talet, då Vägverket svarade för all vinterväghållning i egen regi, så ger metoden att upphandla tjänsten väsentligt lägre kostnader för statskassan. Frågan kvarstår dock hur nöjda vi ska vara i dag med hur snöplogning faktiskt utförs.

Medtrafikant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare