Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem kontaktar jag om felparkering?


FRÅGA POLISEN Har du också en fråga till dalapolisen? Skicka din fråga till brottsplats@dt.se

Fråga: Hej!

Hur ska man komma tillrätta med de bilister som parkerar på trottoarer? I bostadsområdet där jag bor parkeras det på dag- och nattetid på trottoarerna i kurvor, mot färdriktning. Snart händer det en olycka i och med att de som borde få gå på trottoaren blir hänvisade att gå ute på gatan istället. Vem kan man kontakta för att få "nån ordning" på det här?

Hälsningar från "trött gnällspik"

Svar: Parkeringsövervakning på offentliga platser, t.ex. gator med tillhörande trottoarer, är i normalfallet en kommunal angelägenhet.

Det är vanligt att kommuner köper parkeringsövervakning som en tjänst hos något bevakningsbolag. Polisen har också befogenhet att utfärda parkeringsanmärkning. Avgiften går till ett konto hos transportstyrelsen. På privat mark, t.ex. p-platser i bostadsområden, är det markägaren som bestämmer villkoren för parkering, och det vanliga är att man anlitar ett företag för att sköta övervakningen. Information om detta framgår ofta på en skylt vid infart till bostadsområdet/parkeringen.

Vänd dig antingen till bostadsbolaget, eventuellt vaktbolag, kommunens trafikförvaltning el. motsv. Självklart kan du också vända dig till den lokala polisen med dina synpunkter och önskemål.

Stefan Dangardt, Kommunikationschef Polismyndigheten Dalarna