Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem har köpt ön Sollen?

Så sent som i torsdags fanns annonser gällande försäljningen av ön Sollen ute på både Hemnet och mäklaren Areals hemsida. I fredags hade de plockats bort, men ingen vill kommentera om den 147 hektar stora ön är såld eller inte.

I slutet av september lades bolaget Sollen Skog AB, ett dotterbolag till Bergvik Skog AB, ut till försäljning. Bolagets enda egendom är just Sollen och skapades enbart för ändamålet att sälja ön.

– Vi räknar med att ha det sålt före årsskiftet, sade Bergviks fastighetschef Mikael Perérs då.

Fastighetsmäklaren Areal har haft en annons på sin hemsida och även annonserat på Hemnet, men i fredags var annonserna borta.

Den ansvarige mäklaren på Areal, Fredrik Luhr, är mycket förtegen när NLT ringer upp.

– Jag kan inte kommentera det, svarar han på den raka frågan om Sollen är sålt eller inte.

– Jag måste kolla med min uppdragsgivare vad jag får säga, fortsätter han.

En dryg timme senare skickar Fredrik Luhr ett SMS till tidningen:

"Hej, jag har diskuterat med min uppdragsgivare. Vi har ingen kommentar rörande Sollen i dagsläget. Hör av dig till mig i mitten av januari så får vi se."

Det begärda priset för den 147 hektar stora ön har varit elva miljoner kronor och vid en försäljning riskerar Sollen att bli ett kalhygge.

Bergvik Skog har en miljöcertifiering kallad FSC (Forest Stewardship Council) där man förbinder sig att inte avverka nyckelbiotoper, vilket cirka 50 hektar av Sollen är registrerat som.

Det finns dock inget krav att en eventuell köpare ska ha FSC-certifiering, och Mikael Perérs har tidigare sagt att man inte kommer att ställa några krav på den som köper Sollen.

Bergviks chefsekolog Börje Pettersson har även förklarat att "principiellt brukar vi inte ha något emot att sälja en fastighet där det finns nyckelbiotoper".