Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är dalkulla egentligen? Fotografen Nirvana Gharni har utforskat begreppet

Vem får kalla sig dalkulla egentligen? Det har Borlängebon och fotografen Nirvana Gharni funderat över. Från och med 10 september till slutet på januari syns hennes fotoprojekt Dalkullor på Dalarnas museum.

Nirvana Gharni kommer från Iran, men har bott i Sverige i sex år. Själv vill hon kalla sig dalkulla på grund av sin kärlek till Dalarna.

– Men att kalla sig dalkulla är upp till var och en. Det finns inget rätt svar utan jag vill att de som kommer hit ska börja fundera – vad är det som gör att vissa räknas som dalkullor och andra inte?

För att ta reda på kvinnors relation till begreppet dalkulla träffade hon många olika kvinnor från flera olika kulturer med diverse intressen och bakgrunder. Dessa fotade hon i olika utstyrslar som syns i utställningen Vem får kalla sig kulla?

– Jag fotade en somalisk kvinna i moderna kläder, i folkdräkt från Dalarna och i en traditionell dräkt från hennes kultur. Jag vill visa att vi har olika skepnader och att vi inte kan placera varandra i fack och säga att en person är si eller så.

Ann Olander, utställningsantikvarie på Dalarnas museum var den som nappade på Nirvana Gharnis idé.

–Jag hoppas att det här öppnar ögonen för människor. Det är intressant för många av dem som Nirvana har fotat och intervjuat som kommer från andra länder och bara kanske bott i Sverige några år, även de identifierar sig som kullor. Det är häftigt.

Ann Olander menar att det antagligen beror på att de ser orten med helt nya ögon.

– De har inga osynliga regler med sig. Är man ny i landet bryr man sig inte om rötter i Norrland, Skåne eller vad det nu kan vara. De bor och lever här, och vill därför kalla sig för kullor. Och det är väl underbart! Men samtidigt upp till var och en att bestämma.

Att det är upp till var och en är ett stående tema i utställningen. Ett av citaten som syns i taket lyder: "Vem jag är avgör jag. Bara jag", som en av kvinnorna uttryckte sig. Och Nirvana Gharni vill med utställningen lyfta fram att människor är mångfacetterade.

– Jag har lärt mig om många olika kulturer genom det här projektet, och kommit fram till att den som bestämmer vem som är kulla, det är bara du själv, säger Nirvana Gharni.