Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vecka i hållbarhetens tecken

Denna vecka arrangeras en hållbarhetsvecka i Borlänge.
En vecka som ska sätta fokus på hållbarhetsfrågor ur flera perspektiv.
– Det blir ett brett grepp med sociala, ekonomiska och ekologiska infallsvinklar, förklarar projektledaren Unni Öhman.

Hållbarhetsveckan arrangeras av bland andra Borlänge kommun och ABF och syftet är givetvis att sätta extra fokus på miljöfrågor och hållbarhetstänkande. Det hela inleds på tisdagen då man bland annat kommer att finnas i Kupolen för att diskutera frågan med Borlängeborna.

– Vi hoppas där få igång ett samtal med Borlängeborna om deras syn på framtiden och vad man som enskild medborgare kan göra för ett mera hållbart samhälle, förklarar Unni Öhman vid kommunens enhet för hållbar utveckling.

På tisdagskvällen visas på Cozmoz sedan filmen "Tobakens barn" som handlar om tobakens skadeverkningar också ur andra perspektiv än de rent hälsomässiga, till exempel det faktum att tobaksodling också för med sig såväl barnarbete som miljöförstöring.

– Just att tobaksodling också innebär många negativa ekologiska konsekvenser tror jag kan vara nytt för många och värt att berätta, säger Margareta Blomgren vid Hållbar utveckling.

Fair Trade är också en del av hållbarhetstänkandet och på torsdagen ges också möjlighet att i Kupolen träffa Borlänges egna Fair Trade-ambassadörer Richard Rudolfsson och Ann-Caroline Furst. Givetvis vill de få Borlängeborna att handla mer Fair Trade-varor.

– På det sättet kan man faktiskt påverka. Även om man kanske bara handlar FT-märkta varor var fjärde gång som har det betydelse och ger effekt det också, betonar Richard Rudolfsson som även är ABF:s representant i Hållbarhetsveckan.

På torsdagen ställs också frågan om integration kan vara en form av hållbarhetsarbete. En fråga som besvaras i föreläsningsform av Carlos Rojas, grundare av tidningen Gringo.

Mycket av det som händer under veckan utspelas på Kupolen. På fredagen kommer tv-kocken Eva-Lott Långberg dit och bjuder på en ekologisk höstsoppa.

– Tanken är att inspirera till hållbar matlagning, säger Unni Öhman.

På lördagen står mode i centrum då man på Kupolen arrangerar en modevisning med secondhandkläder. Något man gör tillsammans med begagnatbutikerna Emmaus, Röda Korset och Pärlan.

– Här ska vi visa att det går alldeles utmärkt att vara snyggt och bra klädd även i begagnade kläder. I dag kastar vi otroligt mycket felfria kläder och vi vill bland annat lyfta fram det faktum att det krävs stora mängder vatten och kemikalier bara för att tillverka en t-shirt

Under hållbarhetsveckan ges även möjlighet att prova ecodriving i en körsimulator, få koll på dina egna koldioxidutsläpp, byta böcker gratis på biblioteket och mycket annat. Erfarenheterna från veckan ska sammanställas och vidarebefordras med adress kommunpolitikerna.

– Givetvis är det viktigt att politikerna får redan på vad Borlängeborna tänker, tycker och det ska vi se till att de får veta. För att uppnå ett hållbart samhälle kommer det att krävas beslut och dessa beslut blir lättare att tas om politikerna vet att det finns en medvetenhet bland befolkningen, avslutar Unni Öhman.