Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växande intresse för öl

Ölets dag firas i dag och troligen har intresset för öl aldrig varit så stort som nu. Bara i Falun finns flera mikrobryggerier och även hobbybryggare.
– Jag tror absolut att det finns utrymme för fler mikrobryggare i Falun, säger Sven Eklund, Villovägens.

I källaren till den gamla villan på Villavägen finns bryggeriet Villovägens. Det luktar bryggeri. Dofter från jäsningen blandas med den citrusaktiga doften från humlen. Här har Sven Eklund sin verksamhet sedan två år tillbaka.

Det började med att Sven hälsade på kompisen Dan Sederowsky, som driver Strömsholms brygghus, och fick titta på hans bryggeri.

– Jag tänkte hur svårt kan det vara. Så jag och några kompisar köpte in lite grejer och gjorde eget öl. Sen gick det överstyr som min sambo säger, säger Sven Eklund.

Maj förra året började hans öl serveras på krogar i Falun. September fick han Systembolaget som kund. Och nu börjar det bli trångt i källaren.

– Jag måste ha en annan lokal. Framför allt behöver jag utrymme för en flaskningsmaskin, nu häller jag ölen i flaskorna för hand, säger Sven.

För det tittar han på en lokal i centrala Falun. Hans tanke är att Villovägen ska bli ölet som Falubor tar med sig till vänner och släkt. Det finns två mikrobryggerier till i Falun, Ryentorps och Falu Brygghus, men Sven ser liten risk för att de konkurrerar med varandra.

– Det är möjligt att vi gör det men det är Spendrups och storbryggerierna vi ska konkurrera med, säger Sven.

Från att ha börjat som ett specialintresse i stil med surdegsbröd och korvmakning så märks intresset för öl genom att bryggerier startats eller återkommit i stora delar av landet.

Vissa bryggmästare har blivit internationella superstjärnor inom bryggerivärlden. Det finns flygande bryggare som Omnipollos Henok Fentie och Karl Grandin. De äger inget bryggeri utan åker runt i världen och brygger ett speciellt öl vid ett besök, sen går åker de vidare.

– Som vanligt så tar vi i Sverige gärna till oss av det som kommer utomlands. Pizza till exempel. Öl har alltid funnits men nu har det kommit in i finrummet och tar nu andelar från vin, säger Sven Eklund.

Själv gillar han smakrika öl och tycker inte att det ska vara något som dricks för att svalka sig.

– Det finns öl för varje tillfälle och ibland kanske man vill bara svalka sig, säger Sven.

Vad är grejen med att brygga öl?

– Dels tycker jag att det är kul att experimentera med ölsorter, inte bara ingredienser utan processtekniskt också. Sen är det också kul att försöka bygga upp någonting bestående utan att ta lån.

Och så finns det hobbybryggarna. Som brygger öl i kastruller och vad som finns tillhanda. De finns överallt. Bland annat ute i Toftbyn där Klas Enochsson, som annars bor i Stockholm, åker för att brygga öl med hans mor Sylvia.

– Man ska brygga själv om man är nyfiken på hantverket. Man kan med små medel göra ett öl efter egen smak. Rent teoretiskt kan man som Mikkeller göra en öl i en kaffebryggare som han sen sålde för 800 kronor. Inte för att man kommer kunna sälja det för 800 kronor men ändå, det går, säger Klas Enochsson.