Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnäs konsertlada i samarbete med Witt-Brattström

Brännande samtidsord ska bli till toner när Vattnäs Konsertlada samarbetar med författaren Ebba Witt-Brattström i en nyskriven operaföreställning.

Coco Chanel, Jussi Björling och Lucretia. Sångarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson har under de senaste åren skapat föreställningar med nyskriven musikdramatik i det egna konserthuset i Vattnäs vid Orsasjön. Nu är planerna för sommaren 2017 klara. Det blir ett operasamarbete med författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström utifrån hennes roman "Århundradets kärlekskrig" som gavs ut i våras.

– Både jag och Göran läste boken och slogs direkt av att det var ett operalibretto. Det finns massor av operareferenser i texten, säger Pers Anna Larsson.

– Vi tyckte att det skulle vara fantastiskt att bygga en föreställning utifrån berättelsen men insåg så klart att det skulle vara omöjligt att genomföra på bara drygt ett år. Men det visade sig att människor runt omkring oss blev lika begeistrade. Niklas Hjulström kommer att stå för regi, och Mathias Claeson för libretto och scenografi.

– Claeson kontaktade Ebba Witt Brattström som gick i gång på idén. Det var hon som föreslog Paula af Malmborg Ward som kompositör, även hon blev entusiastisk och satte i gång direkt, det är oerhört vacker musik, hon är ju en storartad kompositör, säger Pers Anna.

Librettot blev färdigt i somras och de som läst "Århundradet kärlekskrig" kommer att känna igen sig, även om berättelsen stuvats om för scenen.

– Föreställningen heter "Kärlekskriget", det är fortfarande Ebbas ord, det blir otroligt häftigt, säger Pers Anna.

Pers Anna kommer att göra rollen som kvinnan i berättelsen, "han" sjungs av basbaryton Lars Arvidson. Dessutom medverkar sopranen Amelia Jacobsson i den nyskrivna rollen Ivona.

LÄS MER: Carmen i Dalhalla.