Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenledningsprojekt stoppat i Skeppmora

Det stora vattenledningsprojektet mellan Ludvika och Grängesberg har drabbats av problem.

Kommunen har inte lyckats nå en överenskommelse med två markägare gällande ett område norr om Skeppmora, vilket gör att arbetet stannat av helt på en sträcka av närmare 500 meter.

– Vi måste helt enkelt lösa det, säger Tommy Brolin, kommunens vatten- och avloppschef.

Att kommunen hamnat i den här prekära situationen förklarar Brolin så här:

– Vi har sedan länge klart med ledningsgata som är tio meter bred men i våras insåg vi att vi måste bredda med ytterligare fyra meter för att få plats med en serviceväg och ledningar. Och sedan dess har den konsult vi anlitat förhandlat med två markägare. Det handlar om värderingen på den skog, som måste fällas.

Och fortfarande på onsdagseftermiddagen hade Brolin fått något svar på hur förhandlingarna med markägarna går.

– Det är klart att det är besvärligt att inte markfrågan är löst.

Den två kilometer långa serviceväg det handlar om sträcker sig i grova drag från Bilvägen i norr till Skeppmora i söder.

– Vägen kommer att användas både under byggtiden och senare, förklarar Tommy Brolin.

Han ser en risk att ledningsprojektet försenas och fördyras av det inträffade. Annars var tongångarna positiva i somras, då det såg ut att kunna bli billigare än de 140 miljoner som kalkylen låg på tidigare.

Spendrups bryggeri har i ett avtal med Ludvika kommun gått med på att betala merparten av kostnaden medan kommunen satsar 20 miljoner, det beräknat på en maximal kostnad på 140 miljoner kronor.

I väntan på en överenskommelse i den återstående markfrågan fortsätter arbetena på andra delar av sträckan mellan Ludvika och Grängesberg.

Men även i Östansbo har det uppstått vissa problem.

– Det ligger äldre vatten- och avloppsledningar i området och vi har tvingats att ändra sträckningen för att få det att fungera. Det har tagit tid och medfört en del merjobb, säger Sture Lindstrand, som är platschef hos företaget NCC.

Den nya ledningen ska förse Spendrups med vatten till sin produktion från och med 1 januari 2014. Så är tidplanen.

Maxkapaciteten blir 10 550 kubikmeter vatten per dygn.