Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfelet kan ha hittats

Platsen där det kommunala vattnet infekterats av tarmbakterier kan ha hittats.
– Vi har hittat ett fuktgenomslag på en vägg intill en lucka till nedstigningsschaktet i Mussjöbergstornet, berättar Dala Vatten och Avfall AB:s driftledare Roger Lundkvist, som dock uppmanar invånarna att fortsätta att koka ledningsvattnet.

Sedan prover visat att det kommunala vattnet i reservoaren på Mussjöberget, mellan Dala-Floda och Mockfjärd, samt i en fastighet i Mockfjärd varit infekterat av en tarmbakterie har DVAB arbetat hårt för att ta reda på hur och var bakterier kommit in i nätet. Eftersom trycket i ledningarna är betydligt högre än i omgivande mark har undersökningarna koncentrerats till tornet och till vattenverket i Syrholn.

Bolaget tömde och gjorde ren reservoarerna i tornet, kontrollerade vattenverket och inspekterade de aktuella ledningssträckorna – utan att hitta några fel.

– Vi har också kontrollerat så att inte sättningar i marken kring tornet orsakat skador som gjort att ytvatten trängt in, förklarade Roger Lundkvist på fredagseftermiddagen.

Då hade bolagets ansvariga börjat fundera över om det var själva proverna som infekterats någonstans i provtagnings- eller analyskedjan, en möjlighet som de trots allt bedömde som osannolik.

Men vid 15-tiden på fredagen hittades en annan möjlig felkälla.

– Vi har ett litet fuktgenomslag på en vägg i Mussjöbergstornet, berättade driftledaren.

Väggen avgränsar reservoaren från markskiktet och i den intilliggande terrängen finns djurspillning.

– Om det är här som vattnet infekterats har det ett samband med det myckna regnandet. Ytvatten har runnit mot och trängt genom väggen. Nu undanröjer vi den risken, samtidigt som vi av säkerhetsskäl också söker andra felkällor.

Bolaget har också inlett en klorering av hela nätet. När den är genomförd och två vattenprover godkänts av laboratoriet kan det bli aktuellt att lätta på kokningsrekommendationerna. Men det kan dröja några dagar.

Därefter kommer provtagningarna att intensifieras.

– Till att börja med kommer vi att ta flera prover i veckan.

Hittills har varken kommunen eller DVAB fått några besked om att någon enskild fått magsjuka av vattnet.

– Vi har ett fall där två hundar mått dåligt, men eftersom hundar har en betydligt högre tolerans mot magbakterier än vad vi har borde vi – om hundarnas hälsotillstånd beror på vattnet – också ha fått in rapporter om magsjuka människor, säger Roger Lundkvist.

Han berättar att DVAB hyrt in extrapersonal och tankvagnar för att kunna köra ut vattentankar till berörda samhällen, men att extrakostnaderna än så länge är "måttliga".