Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vatten är guld"

Katastrofen för människorna i Somalia är enorm och torkan är den värsta som har drabbat landet och Afrikas horn på 60 år. Mursal Ismail från Borlänge är nyligen hemkommen från sitt hemland där han har arbetat med ett vattenprojekt för ABF.
– Man måste göra stora hållbara satsningar för att Somalia ska klara sig, säger han.

Mursal Ismail kom 2003 till Sverige. Som ung levde han som nomad i de områden som nu är drabbade av katastrofen och vet hur det är att vara drabbad av torka. Han kan ibland känna att det är orättvist att han kan dricka vatten ur en kran när hans hemland inte har tillgång till rent vatten.

Nu driver han ett projekt tillsammans med ABF för att lokalisera vattenborrningsmöjligheter i Somalia. Tillsammans med en vattengeolog med svensk utrustning har han rest runt i landet. Och han vittnar om stor nöd och vattenbrist, där människor och djur delar på regnvatten och där katastrofen är ett faktum.

– Många blir sjuka av det orenade vattnet och man sliter för att överleva. Nomader och bybor blir bostadslösa då de måste flytta efter vattnet när det tar slut på ett ställe, säger han. I Somalia äter man mest kött och dricker mjölk då det inte går att odla när vattenbristen är stor.

– Där nere är vatten guld och då slänger man inte ut det lilla man har för att odla, säger Mursal Ismail. Människor är beroende av sina djur och när de dör av vattenbrist så har man ingenting kvar.

Men enligt Mursal så går ytterligare katastrofer att förebygga och hade velat se att omvärlden reagerade snabbare och skickat mer hjälp i tid.

– Man kan göra något litet. till exempel att vi kunde anlita en vattengeolog som kan hitta platser där det faktiskt går att hitta vatten är väldigt viktigt, säger han. Nu arbetar Mursal Ismail med en dokumentärfilm från senaste vistelsen i Somalia för att ytterligare belysa behovet av rent vatten i katastrofområdena.

Under de veckorna han spenderade i landet tillsammans med en vattengeolog från Uppsala, fann de 40 möjliga borrplatser på 700 km. Problemet är att utrustningen i Somalia inte fungerar och att kunskapen inte finns för att borra på rätt ställe. På grund av bristande kunskap så har man i byarna satsat pengar och skuldsatt sig för att borra efter vatten där det inte finns något. Nu står borrhål torra ute på slätterna. Projektet arbetar nu med att hitta utrustning och få pengar till att finansiera borrningarna.

– Om man inte gör stora hållbara satsningar kommer katastrofen komma tillbaka år efter år, säger han.

Känner du aldrig att det är hopplöst?

– Visst kan jag känna hopplöshet men jag är envis. Jag ger aldrig upp i frågan om andra människors välmående. Jag tror på alla människor lika värde och vill se att alla i världen har det lilla man behöver för att överleva, säger Mursal Ismail.

För mer information om projektet, kontakta ABF Borlänge-NedanSiljan.