Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våtmarksexpert Müller prisades

Kommunens naturvårdsförvaltare Staffan Müller tilldelades på tisdagen ett av landets tyngsta miljöpriser, Våtmarksstipendiet. Han hedrades för sitt engagemang och arbete med att förvandla en torrlagd Limsjön till livfull fågelsjö.
– Jag är helt överväldigad. Fantastiskt, säger pristagaren som berättar att han har nya idéer.

Staffan Müller berättar för DT Falu Kuriren att det finns planer på att försöka applicera restaureringsarbete som tidigare gjorts i odlingslandskapet även i skogsmiljö.

Målet är att få till ett nationellt pilotprojekt i Kollsjöområdet i Lundbjörken i Västra Siljansnäs.

– Där flög storken över i elva års tid, säger Müller.

Ragn Sells och Våtmarksfonden har delat ut Våtmarksstipendiet sedan 2002. I år gick alltså priset till en av landets ledande när det gäller att restaurera våtmarker. Staffan Müller har gjort stora insatser på flera håll i landet, bland annat vid Hornborgarsjön, Tåkern, Umedeltat, Brånsjön och Husebymaden.

Året var 1976 när Leksands fågelklubb bildades med målet att återskapa den tidigare torrlagda Limsjön till att bli ett vattenparadis för över 200 fågelarter.

– Och det bästa av allt är det sociala med Limsjön, säger Müller.

Sju kilometer vandringsled runt Limsjön ger både motion och närkontakt med natur och fågelliv. I dag kan Staffan Müller och andra naturälskare bland annat glädja sig åt 1 276 skrattmåspar vid sjön.

– De är grundbulten för en fågelsjö. Det finns inte många sjöar med den siffran.

Våtmarksstipendiet delades ut vid fågeltornet vid Norsbro. Lagom till att priset skulle delas ut drog spöregnet in över området. En kvartett ur Leksands spelmanslag spelade och det bjöds på kaffe och jordgubbsstårta.

Många ornitologer, ekologer och andra miljövänner mötte upp när Staffan Müller tog emot stipendiet av Våtmarksfondens ordförande Lars Ingelmark och Rag Sells styrelseordförande och koncernchef Erik Sellberg. 25 000 kronor till Staffan Müller. Välkomna pengar.

–Nu ska jag ta med mig frun till Donaudeltat. Sedan åker jag på egen hand och studerar sumpskogar i Polen.