Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västra Fors får öppet landskap

Nu ska landskapet i Västra Fors röjas från sly och träd så att det gamla öppna landskapet kommer fram igen.

– På sina ställen har det med åren växt igen alldeles förfärligt. Nu ska vi göra ett riktigt ryck och försöka röja upp genom hela byn, från Backarna i norr och ända söderöver förbi korsningen mot östsidan, säger Ingvar Eriksson.

Han är talesman och sammankallande för den kommitté som Västra Fors bysamfällighet utsett att ansvara för röjningen.

– Det här har varit på tal i flera år, men nu har vi i alla fall kommit till skott. Det skulle vara roligt om byn kunde se ut som man kan se den på gamla foton. På den tiden när man slog markerna var det öppet överallt. Vi ska i alla fall göra så mycket vi hinner med, säger Ingvar Eriksson.

Erik Persson sitter bakom spakarna i den skogsmaskin, som med ett klippaggregat äter sig igenom buskagen. Jobbet började förra veckan och ska förhoppningsvis bli klart före vintern.

Markägarna får jobbet utfört gratis mot att entreprenören kan ta reda på slyet och göra flis av det.

– Sedan är tanken att vi ska kunna få djur som betar på i alla fall en del av markerna, annars växer det ju upp igen i en rasande fart. Med betande djur kan markerna hållas efter, säger Ingvar Eriksson.

För att kunna hålla betande djur är tanken att byborna ska hjälpa djurägare med det omfattande arbetet att stängsla.

– Det är mycket arbete med att kontakt alla markägare som berörs och som måste ge sitt godkännande, men intresset har varit stort, säger Ingvar Eriksson.