Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broddbo-branden sprider sig långsammare: ”Vinden har mojnat”

Artikel 6 av 21
Broddbo-branden i Sala
Visa alla artiklar

Broddbo-branden utanför Sala spred sig okontrollerat österut under tisdagen. Myndigheterna fick evakuera flera boende i brandriktningen.

Annons

Boende i Ulvsbo, Nilsbo, Nötbo, Långsjöstugan, Överbo och Östra fallet har evakuerats under eftermiddagen och kvällen.

– Elden springer ifrån oss. Vi hinner inte bromsa fronten, förklarade Robin Hagberg, brandingenjör på Storstockholms brandcentral, till P4 Radio Västmanland, i en intervju vid 20-tiden på tisdagen.

Intervju med Robin Hagberg, räddningstjänsten:

Vi har tre brandhärdar som vi bekämpar just nu. Vi har fem helikoptrar och 14 markenheter på plats. Helikoptrarna vattenbombar fronten för att försöka dämpa eldens framfart som går för fort för oss just nu, säger Robin Hagberg i en intervju med P4 Extra under tisdagskvällen.

Senare under kvällen såg läget lite ljusare ut:

– Vinden har mojnat ordentligt och branden sprider sig inte lika snabbt, förklarade Robin Hagberg.

Förutom den mest kritiska brandfronten vid Broddbo och österut brinner det även i Björnmossen och Helgonmossen ett par kilometer bort. Där finns 10 enheter från räddningstjänsten som bekämpar dessa två brandhärdar som håller på att gå ihop, enligt Robin Hagberg.

Vid 22-tiden på tisdagskvällen meddelade SOS Alarm att både bränderna vid Björnmossen/Helgonmossen samt den stora branden vid Rörbo var inringade, men ännu inte helt under kontroll.

Det kraftiga blåsten försvårade för räddningstjänsten att få kontroll på den brand som blossade upp utanför Broddbo tidigare under tisdagen.

Branden fick snabbt fäste i det enormt torra skogs-och markområdet väster om Sala. Trots massiva insatser med bland annat vattenbombning från helikopter kunde inte brandens framfart stoppas.

Boende i Ulvsbo evakuerades under eftermiddagen och vid 19.30-tiden på tisdagen förbereddes ytterligare evakueringar av boende i både Nilsbo och Nötbo – detta på grund av att räddningstjänsten bedömer brandens utveckling som okontrollerad, enligt Sveriges Radio Västmanland.

Klockan 20.00 gick polisen ut med informationen att evakueringen inletts av boende i Nilsbo, Nötbo, Långsjöstugan, Östra fallet och Överbo och även andra boende i brandens riktning.

I P4 Extras direktsändning under tisdagskvällen förklarade representanter för Storstockholms brandförsvar att ”vi evakuerar febrilt just nu.”

Även Sala kommun förberedde sin del av en evakuering.

– Det vi som kommun måste göra är att planera för en ordnad evakuering då det brinner på flera platser norr om Sala, säger Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsens ordförande i Sala, till Radio Västmanland.

Intervju med Anders Wigelsbo:

Räddningstjänsten i Västmanland har varit extremt hårt ansatt de senaste dagarna med otaliga bränder i flera delar av länet. Räddningstjänster från angränsande län har skickat styrkor – under tisdagskvällen gick stabsledningen även ut med begäran om hjälp från räddningstjänster i hela landet.

Länsstyrelsen skrev på sin hemsida att ”Ytterligare släckningsresurser är på väg in från resten av landet", bland annat från Gotland och Göteborg.

Klockan 21 på tisdagskvällen ledde länsstyrelsen ett samordningsmöte tillsammans med representanter för räddningstjänsten, polisen, kommuner och andra viktiga aktörer för att samordna alla de beslut som behöver fattas i samband med brandbekämpningen.

Under onsdagen kommer justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att besöka räddningstjänsten i Sala med anledning av det pågående arbetet med att bekämpa Broddbo-branden.

Ministern gör ett besök på Klämstorpet i Sala klockan 16.00 på nationaldagen.

Alla artiklar i
Broddbo-branden i Sala