Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen föreslår samtyckeslag efter #metoo: "Sex ska vara frivilligt"

Regeringens förslag till en samtyckeslag vid sexuellt umgänge kommer innan året är slut. Det avslöjar regeringen på presskonferensen i Köping. – Sex ska vara frivilligt annars är det olagligt, säger Isabella Lövin.

Annons

På söndagens presskonferens i Köping avslöjar Stefan Löfven att regeringen kommer beslut om förslaget att tas torsdagen 21 december 2017.

– Nu krävs det inte längre våld eller hot eller utnyttjande av offrets särskilt utsatt situation för att det ska räknas som våldtäkt. Vi menar att det alltid är en form av våld att ha sex med en person mot den personens vilja, säger Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, som också deltog på presskonferensen tillsammans med statsministern och vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Redan innan presskonferensen klockan 12.15 på söndagen, som vi sänder live, lovade statsminister Stefan Löfven (S) ett hemligt utspel. En samtyckeslag vid sexuellt umgänge har diskuterats länge men aktualiserats på nytt efter #metoo.

– Vi är väldigt glada för samtyckeslagstiftningen. Den senaste tidens metoo-avslöjanden visar att det verkligen behövs, säger Isabella Lövin.

Statsministern jultalar även på Stora torget i Köping med start klockan 14.00.

På söndag besöker Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S) Köping. Bilden är beskuren.

Statsministern jultalar även på Stora torget i Köping med start klockan 14.00. Vi livesänder det klockan 14 här.

Läs också: Nu är det klart – då blir det dags för Löfvens jultal i Köping

Mer läsning