Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför firar vi våffeldagen

I folkmun blev Vårfrudagen Våffeldagen.

Annons

Frukost, lunch eller middag?

Lördagen den 25 mars har blivit en dag då man dammar av våffeljärnet, skrapar bort eventuella fastbrända rester från förra året för att med gott samvete äta efterätt till lunch. Kanske.

Våffeldagen är en religiös högtid från början som innebar en helgdag och hette Vårfrudagen. Vår Fru står för jungfru Maria som vid den här tiden på året fick beskedet att hon skulle föda Guds barn om nio månader.

Språk har en förmåga att förändras över tid och så småningom sa svenskarna Våffeldagen i stället för Vårfrudagen. Och vad blev det till lunch då måntro?

1953 flyttade Svenska kyrkan Jungru Marias bebådelsedag till den söndag som infaller 22–28 mars.

Natten mellan lördag och söndag infaller även sommartid och det är alltså dags att ställa om klockan.

Mums!

Recept på cirka 10–12 våfflor

125 gram smör

2 deciliter mjölk

4 deciliter mjöl

2 ägg

1 tesked bakpulver

2 deciliter iskallt vatten

Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet.

Rör i matfett och vatten.

Grädda våfflorna tills färgen är guldgul. Lägg på ugnsgaller så håller de sig frasiga.

Servera med dina favorittillbehör.

Mer läsning

Annons