Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppet tvingas rea ut startplatser

Är motionstrenden i Sverige på väg att vika?
Nu tvingas Vasaloppet rea ut startplatser till två av de kortare loppen.
– Vi ligger lite efter jämfört med i fjol, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.

Annons

Antalet anmälningar till Vasaloppets vintervecka har stadigt ökat och till huvudloppet, det 90 kilometer långa Vasaloppet har bara tagit minuter att sälja slut.

Till 2016 års lopp satte organisationen ett nytt rekord – då tog det bara 83 sekunder att fylla de 15 800 startplatserna.

Även till stafettvasan har intresset varit extremt och där har man lyckats tillföra 200 nya startplatser.

Däremot går det trögare med försäljningen till de lite kortare loppen.

I dagarna lanserade Vasaloppet ett erbjudande om att åka två personer i antingen Kortvasan eller Halvvasan till rabatterat pris där den andra personen bara behöver betala halva priset för sin startplats.

– Även när vi har pratat med andra arrangörer, som till exempel Birkebeinerrennet i Norge, så har man också upplevt en viss tillbakagång, fortsätter Höglund.

Exakt vad den tröga försäljningen beror på är svårt att säga men kan bero på flera anledningar, enligt Höglund.

– Intresset för motion tror jag aldrig har varit så stort som nu. Men vi har haft två väldigt dåliga vintrar, sedan har vi också fått fler motsvarande arrangörer som genomför väldigt bra arrangemang, kommenterar Höglund.

I dagsläget finns över 4 000 platser kvar till Halvvasan och knappt 3 000 startplatser kvar till Kortvasan.

Vad kan hända inför kommande år med de lite kortare loppen?

– Vi får följa utvecklingen och se vad det beror på och hur intresset ser ut. Totalt sett ligger vi jättebra till med över 57 000 anmälningar, svarar Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.