Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppet och Vansbrosimningen blir delar av nystartade Special Olympics-klassikern: "Helt fantastiskt"

En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden gör gemensam sak.
Tillsammans skapar de Special Olympics-klassikern, en digital plattform där särskolor, idrottsföreningar och gruppboenden kan delta och göra klassikerns samtliga lopp.
– Att Special Olympics får en egen Klassiker känns helt fantastiskt, säger Linnea Björndahl.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Johnatan tog guld i Special Olympics – duktige utförsåkaren hyllades på skolan

Parasportare från Dalarna var framgångsrika i Special Olympics – fick pris av Arnold Schwarzenegger

Kvartett har gjort appen "Dopinglistan" – för att hjälpa elitidrottare och motionärer

SÅ KÖPER DU PLUS

I höst startar Special Olympics-klassikern som är ett samarbete mellan En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden.

Special Olympics-klassikern är en digital plattform där särskolor, idrottsföreningar och gruppboenden kan delta och göra klassikerns samtliga lopp tillsammans från sin hemmaplan. Detta beskrivs av parterna som en spännande och rolig utmaning som bidrar till en friskare vardag.

Special Olympics-klassikern är en vidareutveckling av årets succé Skolklassikern, där närmare 10 000 elever i 138 kommuner deltog under premiäråret.

Båda plattformarna innehåller lärande och inspirerande material med de olika idrotterna längdskidåkning, cykling, simning och löpning som bas. Tanken är att inspirera och motivera till ökad rörelseglädje, där gruppen tillsammans ska nå målet En Svensk Klassiker.

– Vårt mål är att göra Sverige och svenskarna friskare, och vi har länge velat göra ett samarbete tillsammans med Parasport Sverige för att ge fler möjligheten att genomföra En Svensk Klassiker. Efter succéstarten med Skolklassikern fann vi det naturligt att införa Special Olympics-klassikern, eftersom vi alla vet alla hur viktigt det är med daglig motion för människors välbefinnande, säger Michael Thorén VD En Svensk Klassiker, i ett pressmeddelande.

– Att Special Olympics får en egen Klassiker känns helt fantastiskt! Special Olympics-klassikern kan göra att fler personer med utvecklingsstörning väljer ett aktivt liv och det är precis vad Special Olympics handlar om. Nu hoppas vi såklart att vår Klassiker blir väldigt uppskattad och får många deltagare, säger Linnea Björndahl, Special Olympics Sweden.

Starten går i september och den som är intresserad kan lämna in sin intresseanmälan redan i dag på sajten specialolympicsklassikern.se

Fakta – En Svensk Klassiker:

En Svensk Klassiker grundades 1972 och är en idrottsutmaning utöver det vanliga där du inom en 12 månadersperiod skall skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet.

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare och grundtanken är att motivera till motion och träning året om.

Genom projekt som Skolklassikern, ICA-klassikern, Special Olympics Klassiker och Arbetsplatsklassikern uppmanar En Svensk Klassiker till rörelse i hela Sverige oavsett ålder.

Fakta – Parasportförbundet:

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 19 idrotter.

Parasportförbundet har cirka 37 000 medlemmar organiserade i cirka 500 föreningar. Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.

Förbundet leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android