Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Värsta scenariot man kan tänka sig"

En tankbil körde av riksväg 70 och välte mellan Ickholmen och Garsås i 09.30-tiden på tisdagsförmiddagen.
Lastbilen med släp hade 27 kubikmeter bränsle i tankarna. Trafiken vid olycksplatsen spärrades av i ett par timmar sedan ambulanspersonalen observerat att det läckte ur tankarna.

Tankbilen från Preem kom söderifrån när den körde av vägen i en svag vänsterkurva mellan Ickholmen och Garsås. Djupa hjulspår i det kärrliknande diket visar att lastbilen glidit allt längre ner i dyn innan den lagt sig på vänster sida.

Hyttens tak trycktes in. Chauffören skadades lindrigt och fördes med ambulans till Mora lasarett.

– Det var ingen större fara. Jag pratade med honom, berättade räddningschef Lars Rydstedt i Mora brandkår.

Brandmännen sprutade vatten på ekipaget för att förebygga en eventuell explosion.

– När bensinen ska fraktas över till den andra bilen blir det farligare och farligare. Det bildas gas som kan explodera, så det här är det värsta scenariot man kan tänka sig, säger Lars Rydstedt.

En tom tankbil, med medföljande personal, rekvirerades från Västerås och slangningen av bensin och diesel från den dikeskörda bilen gick utan incidenter.

Bärgningen inleddes så snart tankarna tömts.

– Sist när vi var med om något liknande tog det en hel natt innan vägen var fri igen, säger Lars Rydstedt.

Kilometerlånga köer bildades på riksvägen men under eftermiddagen ledde trafikvakter bilisterna förbi olycksplatsen.

Vid 17-tiden stängdes vägen tillfälligt av när en stor kranbil lyfte upp dragbilen som sedan bogserades iväg från platsen. Ett par timmar senare när bärgningsbilen var tillbaka genomförde samma procedur igen med det havererade släpet.