Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värsta året hittills för Svenska rallyt: "Så här dåliga förutsättningar har vi aldrig haft"

Fredrik Ekström har varit med och arrangerat svenska VM-rallyt i 25 år. 2016 går till hans rallyhistoria på ett tråkigt sätt.
– Så här dåliga förutsättningar har vi aldrig haft, det är det värsta året hittills, säger Ekström som är chef på Dalarnas enda sträcka i rallyt.

Fredriksbergssträckan skulle körts två gånger på lördag men kommer nu bara att köras vid ett tillfälle.

– Det börjar bli tjällossning på vägen och det är spårigt. Nu ska det bli kallare i slutet av veckan och vi behöver jobba med ytskiktet för att få ner kylan i backen. Annars kan vi inte köra, säger han.

På tisdagskvällen var det 70-80 procent grusväg på sträckan.

– Motsatta förhållandet jämfört med i söndags, säger Ekström och framhåller att om väderprognoserna håller i sig kommer tävlingen att genomföras. Enligt väderlekstjänsterna ska det bli minusgrader från och med torsdag och natten mot lördag ser det ut att kunna bli ner mot minus 10 grader i Fredriksberg.

– Vi räknar med att kunna köra. Det ska komma 5-10 centimeter snö sent under onsdagen men den är bara till nytta för inramningen, säger Ekström som självklart hoppas på en bra publiktillströmning.

– Alla tillfartsvägar är öppna även om det är tjällossning. Men det går att ta sig fram, säger han.

Som Sporten tidigare berättat körs sträckan i år åt motsatt håll med start vid Hedtjärn och målgång i Gravendal. Som vanligt är det Fredriksbergs MK som arrangerar sträckan i ett VM-rally som nu blir stympat. Den historiska klassen är struken liksom 8 av de 21 planerade sträckorna.