Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varselvågen i fokus

Det är förstås en orimlig begäran att svenska fotbollsframgångar på landslagsnivå ska påverka innehållet i landets inrikespolitiska debatt. Men när det sker, som under onsdagens partiledardebatt i riksdagen, tycks det kunna skapa ny energi också i politiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kom till riksdagshuset direkt från Olympiastadions läktare i Berlin. Han var på gott humör efter Sveriges historiska insats mot Tyskland och presterade en av sina bästa debattinsatser på flera månader, trots sitt eget konstaterande att varselvågen nu väller in och att den svenska modellen står inför prövningar.

För som väntat kom partiledardebatten att handla om den oro som präglar utvecklingen kring sysselsättning och arbetslöshet, och om vilket politiskt block som har de bästa recepten för att motverka den konjunkturförsämring som väntar när svensk exportindustri får svårare att sälja till utlandet. Statsministerns huvudmotståndare i debatten, Mikael Damberg (S), var inte sen att kritisera regeringen för en otillräcklig sysselsättningspolitik. Han förvånades, eller snarare irriterades, över statsministerns brist på nytänkande inför den utveckling som befaras.

Den motsättning som de två kombattanterna målade upp, lär upprepas fram till valet. Men om de retoriska övertonerna hålls tillbaka och sakinnehållet i politiken prövas, finns det goda förutsättningar att det blir blocköverskridande uppgörelser som säkerställer beslut som syftar till att säkra jobb och underlätta för dem som drabbats av arbetslöshet till följd av krisen. Kristdemokraternas Göran Hägglund berörde behovet av sammanhållning i ett samhälle, även om hans inbjudan till flerpartisamtal den här gången handlade om en etisk plattform för företag i välfärdssektorn.

Då hade Vänsterns Jonas Sjöstedt redan fått svar från Mikael Damberg om Socialdemokraternas inställning till privata aktörer och vinster i välfärdsföretag. Damberg var tydlig med att kvaliteten i välfärden är viktigare än om utföraren är offentlig eller privat. Något vinstförbud var han inte intresserad av att utfärda. Beskedet kan knappast förstås på annat sätt än att Vänsterpartiet isolerats i synen på välfärdsföretagen.

Innan fyratimmarsdebatten var slut hade Sveriges 4-4-match i Tyskland också skapat underlag för debattinlägg från både Åsa Romson (MP) och Mikael Damberg (S). Båda anspelade på möjligheterna att vända en utveckling.