Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmländsk veteran stor publikfavorit

Big Wheels i Malung anordnar påpassligt en utställning olika fordon under inledningen av dansbandsveckan. Under tisdagsmorgonen drog därför människor i stora skaror till stranden av Västerdalälven för att ta sig en titt på allt från moderna fartvidunder till fordon från början av förra seklet.

Ett av de mest beskådade ekipagen hade letat sig från Stöllet till Malung där ägaren Olle Kristensson gärna berättade för alla och envar om sin dyrgrip –en Stoewer LT4 från 1910, egenhändigt renoverad och återställd i nyskick.

 – Det var väl inte så mycket som återstod av bilen, när jag fick korn på den, berättar Olle, som skaffade originalritningar och bosatte sig i garaget under några år för att renovera de delar som kunde återanvändas och låta nytillverka det som saknades.

 Resultatet är enastående och det är inte en bil som enbart transporteras runt på en trailer för att visas upp.

 – Nejdå, säger Olle belåtet, det blir ett och annat veteranbilsrally varje år och Stoewern rullar på bra. Egentligen ska man inte köra fortare än sextio kilometer i timmen, den är inte riktigt kursstabil. Men det händer ju att man blir triggad av andra ekipage och då kan det gå undan..!

Olle Kristensson har en ständig ström av veteranbilsentusiaster tunt om sig och får gång på gång berätta son historia. Hur bilen blev till och dess egenheter under färd. För en god tur kan krävas både tålamod och påhittighet.

LARS-ERIK KLOCKAR