Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmland vill dela helikopter med Dalarna

En utredning om en ambulanshelikopter i landstingets regi startade i somras – sedan blev tyst.
Nu sträcker grannarna i Värmland ut en hand:
– Jag hoppas verkligen att vi kan ha ett bra samarbete, säger Fredric Larsson (M), vid landstinget Värmland.

En ambulanshelikopter i landstingets regi har debatterats under en längre tid. Redan 2003 lade Moderaterna en motion i frågan, men den avslogs. Sommaren 2012 blev det åter aktuellt igen, när den politiska majoriteten gav landstingsdirektör Kerstin Stikå Mjöberg uppdraget att utreda huruvida en helikopter vid Falu lasarett är möjlig.

Nu är Landstinget Värmland är i färd med att köpa en ambulanshelikopter. Grannlänets landstingsstyrelse tar beslut i frågan nästa vecka – och sträcker ut en hand mot Dalarna.

– I norra Värmland har vi jättemånga områden tillsammans med Dalarna och där vi har likartade problem. Meningen är att landstingsgränserna inte ska styra på sikt, men någonstans måste man kanske också förfoga över sin egen resurs, säger Fredric Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.

Målet är att helikoptern ska vara på plats till våren 2014 och det är en investering som håller i 15-20 år med en kostnad på 50-70 miljoner kronor.

Hur ser du på ett samarbete vad gäller upphandling?

– Det är inte min sak, det är politikerna i Dalarnas sak. Jag hoppas verkligen att vi kan ha ett bra samarbete, det är välkommet. Det är jättebra om det finns ett sådant intresse, säger Fredric Larsson.

Jan Wiklund (M), oppositionsråd i landstinget Dalarna:

– Jag tycker att det här är intressant. Det här borde vi gå vidare med och titta på vad det skulle ge Dalarna, säger han och fortsätter:

– Om vi kan få en helikopter ihop med Värmland så får vi en helt annan närhet till ambulanshelikopterverksamheten som vi känner ett behov av. Framför allt i fjällvärlden, Västerdalarna och norra Dalarna med Särna, Idre och Grövelsjön. Det är där vi i första hand skulle använda den. I dag flyger man från Uppsala upp till oss för att hämta. Kan inte Uppsala, då får vi rekvirera från Östersund.

Hur ser du på den utredning som pågår just nu?

– Vi måste titta på den här möjligheten också. Jag har inte hört ett ljud om utredningen. Jag har ingen aning om var den finns eller om det bara var ett politiskt utspel, säger Wiklund.

Landstingsrådet Ingalill Persson (S):

– Utredningen är på gång och vi kommer få den inom en vecka.

Hur tänker du kring ett samarbete med Värmland i frågan?

– Ja, men kommer vi till att vi ska ha en ambulanshelikopter så då är det naturligtvis självklart. Men som sagt, vi har inte fått utredningen så jag ber att få återkomma i frågan.