Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varm gemenskap och skördprodukter

Byborna sålde hantverk och skördeprodukter, Kathrin Gladen "adopterade" bort tvålar, gubbarna trivdes i Tôss-stuggu och Drullasbäckstrollet vakade över allt och alla under Åkersbodarnas höstmarknad.

Över 200 personer sökte sig under lördagen till Åkersbodarnas byförenings festplats Holen, där föreningen med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan ordnade en höstmarknad.

Byn har – om man räknar en stund – ungefär 25 bofasta och mellan 10 och 15 säsongsboende hushåll. Gemenskapen är mycket god och de gemensamma aktiviteterna – och historiorna – många och trevliga.

– Visst händer det att vi är oöverens om ett och annat, men sånt löser vi, berättar "byhövdingen" Ingvar Lind.

Under dagen höll han ett föredrag om byn och om festplatsen, som ligger på en hol i sluttningen mot sjön Molnbyggen och består av en lövlada från 1500-talet, en tôss-stuggu eller torkstuga från 1800-talets andra hälft och en vacker och sentida klockstapel. I den miljön sålde ett tiotal hushåll från byn, men också från grannbyar, diverse hantverks- och skördeprodukter.

Kathrin och Kay Gladen sålde fäbodtvålar, tillverkade i Skinnaråsen och så vackra och välgjorda att Kathrin nästan hade svårt att lämna från sig dem.

– Hon adopterar bort dem och vill att kunderna visar rekommendationer om att de är lämpliga att ha fäbodtvålar, skojade Kay.

Utanför "Ladan" stod Börje Sander, iförd bland annat en storväst, och gräddade kolbulle. Och berättade historien om "den missförstådda, men underbara storvästen". Han köpte den för många år sedan i USA, men den blev liggande och för 20 år sedan hamnade den på ett loppisbord, där den var prissatt till 20 kronor. Lyckligtvis ramlade den ner i en kasse och blev under tiotalet år liggande på en vind innan den återfanns och togs till nåder.

Visserligen är gemenskapen i Åkersbodarna varm, men gräddar man kolbulle vid Holen, i snålblåsten från sjön, är en storväst underbar och inte till salu ens för alla skördeprodukter i Åkersbodarna.

Lika underbar är Torbjörn Lindgrens stora träskulptur Drullasbäckstrollet, som vakar över bygemenskapen, men eftersom Åkersbodarna är en by där invånarna bryr sig om varandra ville ingen berätta vem som stått modell för skulpturen.