Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världssamfundet tandlöst i Mellanöstern

LEDARE

Om konflikten mellan Hamas och Israel tillåts eskalera och det utbryter ett regelrätt krig på Gazaremsan, lär en sådan utveckling knappast gynna det långsiktiga målet om att uppnå en tvåstatslösning i Mellanöstern. Det diplomatiska initiativ som har tagits för att förmå parterna att besinna sig är givetvis bra. Men erfarenheten från de tidigare insatserna ger knappast anledning till någon större optimism om att aktionerna skulle kunna bli särskilt framgångsrika den här gången.

Konflikten är komplex. Hamas som företräder palestinierna, bär på sin terroriststämpel samtidigt som USA, som stark bundsförvant till Israel, hittills har agerat på ett sätt som inte har lett utvecklingen framåt. När Barack Obama tillträdde som USA-president tilltroddes han kraften att förmå Israel att komma till förhandlingsbordet och diskutera en varaktig fred. Men så har det inte blivit.

FN:s förmåga till konfliktlösning måste också ifrågasättas. Trots sin närvaro i området har FN inga mandat att ingripa. Ett tandlöst världssamfund sitter också på åskådarplats, oförmöget att leverera konkreta åtgärder i syfte att lösa den långvariga konflikten.

Världen har ännu en gång anledning att frukta en blodig upptrappning i Gazaområdet.