Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världspremiär för Pride i Falun

På lördag är det världspremiär för Falu Pride i Falun.
– Vi vill inspirera till att tänka nytt, att tänka i nya vinklar, säger Linnea Risinger.
Falu Pride bjuder på ett mycket brett programutbud som passar människor i alla åldrar...med eller utan regnbåge.

Annons

Någon festivalparad á la Stockholm blir det inte på lördag. Falu Pride är ett lokalt initiativ av lokala ungdomar som sätter sin stolthet i att göra Falu Pride till ett helt eget kulturarrangemang.

Falu Pride kommer att bjuda på föreläsningar, workshops seminarier, pysselstunder och panelsamtal, bokbytarbord, klädbytarbord, danskurser och mycket annat. Ämnena spänner mellan allt från familjejuridik i en regnbågsfamilj till kurs i queerpolska. Filmen Pojktanten kommer att visas helt gratis.

– Vi lär ut polska för nybörjare men med rörliga roller och inte herr- och damrolller, utan med förare och följare. Vi har lärt ut den här pedagogiken i Stockholm och i andra städer, det här blir första gången i Dalarna, säger Ellinor Fritz.

Arrangemanget smygstartar klockan elva på Stora Torget och en timme senare inviger kommunalrådet Jonny Gahnshag arrangemanget inne på Arenan.

Arrangemanget är ett samarbete mellan olika ungdomsförbund, kommunen, Region Dalarna, Svenska kyrkan, studieförbund och fackförbund med flera.

– Vi har jobbat jättehårt med det här, säger Linnea Risinger.

Som sagt, ungdomarna i projektgruppen är minst sagt stolta över sin Pride, med vilken de hoppas kunna inspirera till nya perspektiv och större förståelse för andra människor, oavsett kön och sexuell läggning.