Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsmästare i senap

Det började med att de saknade en speciell senap till jul. Nu har Garpenbergsparet tillsammans skapat 28 olika senapsprodukter och vunnit 15 VM-medaljer.
– Alla råvaror spelar roll för smaken, säger senapsmakaren Olle Bengtsson.

Annons

Som liten kallades Liselotte Dahlin för Liss-Ella eftersom hennes första namn var Ella och så var hon ju liten. Tidigt började hon experimentera med att blanda olika ingredienser och bjuda släkt och vänner på.

– Jag har alltid varit intresserad av smaker. Smak är en passion för mig och en tredimensionell upplevelse där både form och färg finns med, berättar hon.

Hon har ett enormt smakminne och ett slags smakgehör som gör att hon exakt kan känna igen en smak och även få en känsla i kroppen hur hon vill att en smak ska vara.

Liselotte är i grunden konsult och hennes sambo Olle jägmästare. Tillsammans har de också bland annat varit med att driva ekologisk butik i Hedemora, haft biodling och ett möbelsnickeri.

En jul i början av 1990-talet kände Liselotte ett sug efter en särskild senap hon mindes från förr, men paret hittade ingen att köpa. Då tog de fram en egen sort som Olle provade att sälja på en marknad. Folk började genast fråga efter mer och så hade LissEllas senap sett dagens ljus.

I dag är julsenapen också företagets största produkt med omkring 50 000 sålda burkar per år. Totalt säljs cirka tolv ton av företagets alla senapsprodukter till främst dalfolk, stockholmare och norska delikatessbutiker.

– Vi gör det mesta på beställning. Jag gör all senap här, donar och grejar, säger Olle om LissEllas produktionsavdelning i Garpenberg.

Vägg i vägg med produktionen och lager finns företagets smaklab. Det är där alla nya produkter kommer till.

– Det brukar börja med att jag längtar efter något och får en bild av hur det ska kännas i kroppen. Jag är galnare än de flesta när det gäller smak, säger Liselotte och skrattar.

Blåbär, senap och kardemumma låter som en udda kombination och den senapen var också svår att få bra.

– Ja, det är ingen bra syra i blåbär så därför tog det lång tid innan vi fick till den, säger Liselotte.

– Men nu har vi vunnit guld i senaps-VM två år i rad med Lyckliga blåbär och tävlingsledningen i USA tycker att det är den bästa vi gjort, fortsätter Olle.

Vad ska man äta till den?

– Den är god till fisk, till korv och man kan också ha den i efterrätter. Vi grillade ananas häromdagen och den blev jättegod med en sträng blåbärssenap och grädde, berättar Liselotte.

Några av LissEllas andra produkter är smaksatta med andra bär, single malt-whisky, Oppigårds öl eller kryddor. Rosmarin och timjan ska till exempel passa bra till lamm, fänkål och mejram till fisk, calvados och enbär till viltkött.

– Jag tror jag provade minst 20 calvadossorter innan vi hittade rätt och den vi använder består av 40 olika äppelsorter och är ekfatslagrad i fyra år, säger Liselotte.

– Eftersom vi sätter smaken främst så spelar alla råvarorna roll, fyller Olle i.

Fotnot: Butikernas basutbud brukar bestå av cirka fyra-sex senapssorter, dressingar eller glazer från LissEllas, men vill man se hela sortimentet kan man besöka företagets webshop eller Garpenbergs lanthandel.

Helgen 6-8 september pågår Dalarnas Skördefest,

RECEPTEN HITTAR DU HÄR: